Hargita megye 44 családorvosi rendelőjében oltanak Covid-19 elleni vakcinával

Fotó: MTI
Illusztráció | Fotó: MTI

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) a 34/2021-es sürgősségi kormányrendelet részleteiről tájékoztatott. Mint írják, a családorvosok megkapják az oltásonként igért negyven lejt, a páciensek előjegyzéséért járó összeget viszont nem differenciáltan téríti meg a minisztérium. Hozzáteszik: eddig 44 Hargita megyei családorvosi rendelő csatlakozott a kampányhoz.

Mint ismeretes, április 29-szeptember 30. között oltásonként negyven lejt kapnak azok a családorvosok, akik szerződést kötöttek a Covid-19 elleni vakcinák adminisztrációjára. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) tájékoztatása szerint a családorvosok akkor is megkapják ezt az összeget, ha nem a saját listájukon szereplő pácienseket oltják be.

Fontos: egészségügyi biztosítással nem rendelkezőket is beoltanak, ráadásul minden esetben kötelező az adott pácienssel való előzetes konzultáció, a vakcina adminisztrációja, az oltás utáni megfigyelés, valamint az esetleges mellékhatások jelentése.

A minisztérium április végén közölte: kifizetik a páciensek előjegyzéséért járó összeget is, amely – az előjegyzett emberek száma függvényében – 30, 50 és 60 lej lett volna fejenként. Ez azonban végül nem valósult meg, és helyzettől függetlenül megmarad a negyven lejes tarifa, derült ki a CNAS tájékoztatójából.

A közleményben kiemelik: Hargita megyében 134 családorvos áll szerződéses viszonyban a megyei egészségbiztosítási pénztárral. Közülük 44 kabinet csatlakozott az oltási kampányhoz.

HN-információ