Hargita Challenge, harmadszor

Harmadik alkalommal szerveznek a Hargitafürdő felé vezető 138A megyei úton autós hegyiversenyt, amely az elmúlt két évhez hasonlóan idén is a román szakági pontvadászat bajnoki futama. Tavaly a szervezők országos újdonsággal rukkoltak elő, ugyanis a szurkolók számára autóbuszt biztosítottak, így szervezett körülmények között lehetett a pálya legérdekesebb pontjain nézni a versenyt. Pénzdíj jár leggyorsabb pilótának, az elmúlt két kiírásban Octavian Ciovică lett a Hegy Királya. Lesz trónfosztás?

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 5 perc
Hargita Challenge, harmadszor
Az első két kiírást a brassói pilóta nyerte Fotó: László F. Csaba

Harmadik alkalommal tartanak autós hegyibajnoki futamot a Hargitafürdő felé vezető megyei úton, az eseményt a hazai autósport szövetség égisze alatt az AT Motorsport SE és Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármesteri hivatala közösen szervezi partnerségben a Hargita megyei önkormányzattal. A szervezők eddig minden évben országos újdonsággal rukkoltak elő, a hagyományt idén is folytatják.

Érkeznek a nevezések

A Hargita Challenge az országos hegyibajnokság második futama, a versenyt június 16. és 18. között tartják, ami a viadal számára újdonság, hiszen az elmúlt két kiírásban csak kétnapos volt a „kihívás”. Akárcsak a tavaly, idén is nemzetközi lesz a verseny: az elmúlt évben bolgár pilóták álltak rajthoz, idén viszont van már osztrák nevező is. Az iratkozás a jövő hét elején zárul, de az már biztos, hogy az elmúlt két kiírás leggyorsabb versenyzője, Octavian Ciovică rajthoz áll, hiszen számára kettős téttel is bír a hargitafürdői viadal: a brassói pilóta nyerte a „Hegy Királya” címet, ami nem mellesleg ötszáz eurós pénzdíjjal is jár. Ciovică címet védene és „kizsebelné” a szervezőket.

Az újdonságok

Romániában csak a Hargita Hill Climb Challenge-en kapott eddig pénzdíjat he­gyi­baj­noki versenyen a leggyorsabb pilóta, tavaly díjazták a leggyorsabb ifjúsági, 16 és 18 év közötti pilótát is, és ez utóbbi hagyomány folytatódik, a Ritner Béla Junior Flat Out trófeát elnyerő versenyző egy ingyenes pilótaképző tanfolyamon vehet részt. Újdonság, hogy idén a veterán autósok közül a leggyorsabb pilóta a Dietrich Árpád-trófeával távozhat, de díjazzák a legjobb női versenyzőt is.
Akárcsak tavaly, idén is lesz szurkolói busz, amellyel a szervezők a nézők pályára jutását könnyítik majd meg.
– Kijelöljük a nézők számára elkülönített helyeket a pályán, a szurkolói busz pedig a rajtzóna és Hargitafürdő között közlekedik bizonyos időszakonként. A pályán pedig minden szurkolói zónában megáll, itt lehet le- vagy felszállni – tájékoztatta lapunkat László Róbert, a verseny szervezési igazgatója.
Mivel a verseny idén háromnapos, így a Hargitafürdőre vezető 138A megyei úton június 17-én és 18-án hosszú időre lesz teljes útzár.
– Szombaton lesznek a hivatalos edzések, vasárnap pedig a futamok, így mindkét napon teljes útzár lesz a Hármaskereszttől Har­gi­ta­fürdőig 8:30-tól, 19, illetve 17:30 óra között. Azonban mindkét napon másfél órára ideiglenesen felnyitjuk az utat az üdülőtelepről ki- és behajtani szándékozók előtt: szombaton 13 és 14:30, vasárnap pedig 11:30 és 13 óra között – közölte lapunkkal László Róbert, hozzátéve, hogy az autósok megértésére számítanak, akik meg nézni szeretnék a versenyt a helyszínen, lehetőleg gyalogosan közelítsék meg a pályát és csak a kijelölt helyen álljanak.
A versenyautókat már pénteken, június 16-án meg lehet tekinteni a megyeszékhely központjában, ugyanis a Szabadság tér ad helyet 9 és 18 óra között a hivatalos gépátvételnek és 19:30-kor a versenyzők hivatalos bemutatásának, ugyanakkor vasárnap 18:30-tól itt lesz a díjkiosztó ünnepség is.
A pénteki versenyzői mustrát, a szombati edzéseket, a vasárnapi futamokat és a díjkiosztót élőben lehet követni az esemény, valamint a hazai autósport-szövetség közösségi oldalán, viszont a futamokat a Prima Sport is élőben közvetíti.
A Hargita Hill Climb Chal­lenge médiapartnere a Hargita Népe.

Önkénteseket is várnak

Akarsz egy profi szervezőcsapattal dolgozni? Szeretnéd testközelben látni a pilótákat, közelről és a legjobb helyekről nézni a versenyt? Van erre megoldás: légy önkéntes, segíts nekünk és a verseny alatt megtapasztalhatod mindazt, ami a versenyszervezéssel jár. Csak egy kattintás a jelentkezés: https://harghitachallenge.com/voluntari/.

A verseny programja

Péntek, június 16., Csíkszereda, Szabadság tér

09:00–18:00    Hivatalos gépátvétel
19:00 óra    A versenyzők hivatalos csoportfotózása
19:30 óra    A versenyzők hivatalos bemutatása
Szombat, június 17., Hármaskereszt – Hargitafürdő
08:30    Útlezárás – 138A megyei út
09:00–13:00    Szabadedzések
13:00    Közúti forgalom ideiglenes felnyitása
14:30    Útlezárás – 138A megyei út
15:00–19:00    Időmérő edzések
19:00    A közúti forgalom felnyitása – 138A megyei út
Vasárnap, június 18., Hármaskereszt – Hargitafürdő
08:30    Útlezárás – 138A megyei út
09:00–11:30    Szabadedzések
11:30    A közúti forgalom ideiglenes felnyitása
13:00    Útlezárás – 138A megyei út
13:30    1. futam
15:30    2. futam
17:30    A közúti forgalom felnyitása – 138A megyei út
Vasárnap, június 18., Csíkszereda, Szabadság-tér
18:30    Díjkiosztó ünnepség
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!