Hirdetés

Gerillák és hackerek a székely megmaradásért

Zsúfolásig megtelt a csíkszeredai városháza díszterme Pesty László, A Hackerek reggelije címmel tartott előadása alkalmából. A neves, félig székely származású anyaországi médiaszakember a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés küzdelmekkel teli, kezdetben „mission impossible”-ként aposztrofált akciónak izgalmakkal teli eseményeit ismertette a hallgatósággal A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig elnevezésű előadássorozat keretében.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 8 perc
Gerillák és hackerek a székely megmaradásért
Pesty László médiaszakember Fotó: László F. Csaba

Mint fogalmazott: „iszonyú ellenszélben dolgoztunk, és a »kést« gyakran nem a mellünkbe akarták szúrni az ellenérdekű itthoni és európai aktorok, hanem sunyin, csendben a hátunkba. De megcsináltuk! Néha úgy éreztük, ezúttal a Liszaboni szerződést és néhány nagyhatalmi érdeket képviselő eurokratát kell meghackelnünk” – utalva ezzel az előadás címére. Karl Marx idézetét cáfolva – miszerint a nagy hal megeszi a kis halat – felhívta a figyelmet, amennyiben a „kishal” hacker vagy gerilla, megeshet ez fordítva is.

László F. Csaba

Ismert személyek, aktivisták a székelyekért

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által 2019-ben indított európai polgári kezdeményezés iktatásához a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgár aláírására volt szükség. Kilenc hónap elteltével alig 50 ezer szignóval megkérdőjeleződött a nemes cél sikeressége. Az ügyet Pesty László karolta fel és lehetetlen helyzetből vitte győzelemre. A gerilla.hu csapatával megfeszített erővel dolgozott az aláírásgyűjtés sikeréért. Végül a szükséges hét helyett tizenegy országban teljesítették a kitűzött célt.

Pesty elmondta: 2020 februárjában vették át az európai nemzeti régiók, az őshonos etnikai kisebbségek megmaradásáért indított EU-s aláírásgyűjtő kezdeményezés kommunikálását. Az „Írd alá!”, illetve a „Sign it Europe!” kampányban rengeteg művész, politikus, influenszer, újságíró és nagyon sok civil aktivista segítette az aláírásgyűjtés sikerét. Összegyűlt 1.167.571 online aláírás, ez az EU történetének harmadik legsikeresebb polgári kezdeményezése.

László F. Csaba

A nejlonszékely segít és európai brandet épít

Pesty az előadás során büszkén mesélt családja székely származásáról, édesanyja csíki székely, csíkbánkfalvi születésű, aki 14 éves volt, amikor a családjával az orosz front elől Magyarországra menekültek 1944-ben. Ő már Budapesten született. Viccesen meg is jegyezte: „félig székely, félig tápos”, de „ezt a kettős identitást”  az ugyancsak székely felmenőkkel büszkélkedő Nagy Feró után szabadon, sokszor nejlonszékelynek is titulálja magát humoros kedvében. E mélyre nyúló gyökerek erőt adtak Pestynek a megmaradás érdekében elindított zseniális kezdeményezés felvállalására és sikerre vitelére. Megjegyezte: nem szeretnének a Minority SafePack sorsára jutni, véleménye szerint ezt a kezdeményezést is megpróbálják majd elakasztani, ezért jogászok, lobbisták, politikusok, tanácsadók csapatát sorakoztatták fel az ügy mögé. A folyamatról beszámolva lesújtó véleményt fogalmazott meg a brüsszeli bürokratákról, nyugati jogállamokról, hisz némelyikben politikai alapon politikusok, újságírók ülnek börtönben, megemlítve Spanyolországot, Litvániát, a katalán és orosz kisebbséget. Pesty vázolta, hogy az aláírásgyűjtés során sok segítséget kaptak Vincze Loránt EP-képviselőtől, valamint Bodor László, a Minority SafePack kampányfőnökétől.
Végezetül az előadó kitért arra, hogy szomorú, de Európában  a székelyekről nem tudnak semmit, ezért az elkövetkező esztendőkben fel kell építeni a székely márkát, brandet, hogy Székelyföld örökre a székelyeké maradhasson. Ennek tükrében a jelszavuk is az, hogy „védd a helyit a globalistákkal szemben. A brand felépítésére több alappillért is megnevezett, a többi között a digitális műveltség erősítését, ami Székelyföld online fejlődését eredményezi, a rajzfilmek, képregények vizuális világát, egy amerikai – európában még nem igazán használt – technológiát, az úgynevezett motion comics-ot alkalmazva dolgoz fel értékes irodalmat, valamint a sportot, azon belül a focit, megemlítve a CONIFA (Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége) nevű rendszerben rejlő lehetőségeket.

A tanulságokkal bővelkedő előadás keretében a Történelmi Vitézi Rend erdélyi törzse a magyarságért végzett rendkívüli tevékenységéért díjjal tüntette ki Pesty Lászlót. Az öt székely szék tanácsa – Csík-, Gyergyó-. Udvarhely-, Kézdi- és Bardócz-Miklósvárszék – pedig elismerő oklevelet adományozott a médiaszakembernek és a Gerilla.hu csapatának a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése sikerre viteléért folytatott történelmi harcáért.

A rendezvény hangulatát a csíkrákosi Gerendely férfikórus előadása emelte lelkesítő, nemzeti érzelmű indulók éneklésével, melybe a közönség is bekapcsolódott.

László F. Csaba

Névjegy:

Pesty László (Budapest, 1964.) filmrendező és producer a Pesty Fekete Doboz főszerkesztője. A gimnázium befejezése után tanulmányait az ELTE jogi karán folytatta. A jogi kar mellett 1989-ben elvégezte az ELTE Média Szakát is. Az egyetemi időkben részt vett a 80-as évek szamizdat kiadványainak terjesztésében, és egy hatfős csapattal megalapította a Fekete Doboz szerkesztőségét, amely úgynevezett audiovizuális szamizdat termékeket készített. Haditudósítóként a jugoszláv háború idején négyszer járta meg Szarajevót, egyszer Eszéket, de az orosz–csecsen háborúban is forgatott a csecsen gerillákról. A Fekete Doboz szerkesztősége 1990 őszéig dolgozott együtt, feloszlásakor Pesty László megalapította a Pesty Fekete Dobozt, mely néven azóta is folyamatosan készít filmeket. Videó-folyóiratként működtek, többnyire olyan eseményekről forgattak, amelyekről a hivatalos média nem számolt be. 2002-ben kezdett foglalkozni a webes kommunikációval, webmarketinggel, SEO-val, e-mail-marketinggel, domain-brókerkedéssel.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!