Gazdaságfejlesztési kutatás Gyergyószéken

Hasznos beszélgetés. Több szempontra is rámutattak a vezetők

A gyergyószéki települések polgármestereivel folytattak tegnap kerekasztal-beszélgetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetői és munkatársai a gyer­gyószentmiklósi Szent Miklós-plébánián. Az eseményen a te­lepülésvezetőkkel ismertettek egy, az egész Székelyföldre ki­ter­jeszteni kívánt gazdaságfej­lesztési kutatást, amelyet Har­gita Megye Tanácsa is kezdeményezett, és amelynek első fázisa július 14–22. között Gyer­gyó­széken zajlik. A polgármestereknek többek között az általuk vezetett települések értékeire kellett rávilágítaniuk a beszélgetés során, majd egyöntetűen hangsúlyozták: támogatják a kezdeményezést.

Hasznos beszélgetés. Több szempontra is rámutattak a vezetők
Hasznos beszélgetés. Több szempontra is rámutattak a vezetők

[dropcap]P[/dropcap]árbeszéd kezdődött a kö­zelmúltban Hargita Megye Tanácsa és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet között, témáját egy Székelyföldre kiterjesztett gazdaságfejlesztési kutatás képezte. Amint azt a magyarországi kutatóintézet munkatársai kifejtették, mindez egy hosszú távú – Kárpát-medencét érintő – kutatás lenne, melynek célja – az erőforrások feltárása által – gazdasági és társadalmi lehetőségeket mutatni az itt élők számára.
A program első állomásaként július 14–22. között Gyergyó­széken végeznek kutatásokat, ez idő alatt a települések politikai és gazdasági vezetőivel, valamint a közélet fontosabb személyeivel találkoznak.
– A program elsősorban a magyarság megmaradását igyekszik elősegíteni, ezért részesítjük előnyben a gazdasági szempon-
tok kutatását – fogalmazott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.
Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Tihamér kifejtette: fontos, hogy egyaránt szó essen a térségek problémáiról és lehetőségeiről is.
Öt gyergyószéki polgármester vett részt a beszélgetésen: Gábor László Gyergyószárhegyről, Egyed József Gyergyóújfaluból, Márton László Szilárd Gyergyó­cso­mafalváról, Laczkó-Albert Ele­mér Gyergyóremetéről és Gyer­gyó­szentmiklós alpolgármestere, Nagy Zoltán. A települések által felsorakoztatott értékeknél szinte mindannyian megemlítették a mezőgazdaságot, szó esett a hagyományápolásról, néhányan pedig a közösség összetartó erejét hangsúlyozták. Az aktuális problémák ismertetésénél megjelent a földtulajdonok helyzete és a fiatalok külföldre való távozása is.
– Segíteni kellene a fiataloknak, hogy hazatérésük után könnyen elindíthassanak egy-egy vállalkozást – mutattak rá a településvezetők.
Schwarcz Gyöngyi, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője hangsúlyozta: mintaprojektről van szó.
– Célunk megismerni, hogy mit tartanak fontosnak a településvezetők, ez a kiindulópont – jegyezte meg.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet mellett a budapesti Herman Ottó Intézet is részt vállal a kutatásban.

Kertész László