Fókuszban a vállalkozók jövője

0
340

A hazai kis- és középvállalkozásokat sem kímélte az év elején megjelent koronavírus-járvány. Számtalan vállalkozó kénytelen volt ideiglenesen vagy akár véglegesen is lehúzni a rolót. Több alkalmazott vált munkanélkülivé vagy szorult munkanélküli segélyre. A kis- és középvállalkozások megsegítésére több támogatási program is indult, ám továbbiakra is szükség lenne. Mindezekről Tánczos Barnával, az RMDSZ szenátorjelöltjével beszélgettünk. 

 

– Ön szerint milyen intézkedésekre volna szükség, hogy könnyebben átvészeljék a járvány okozta krízist a kis- és középvállalkozások? 

 

– Szerintem az első és legfontosabb intézkedés az lenne, hogy minden programot, amelyet meghirdet a kormány, azt bürokráciamentessé kellene tenni. Meglátásom szerint a támogatásokat, a hitelkonstrukciókat könnyen elérhetővé kell tenni a vállalkozók számára. Az lenne az ideális, hogy ha ezeket online igénylési rendszerben úgy lehetne megoldani, hogy nem néhány másodperc alatt fogy el minden pénz, és nem olyan applikációkat hoz létre a kormány, amelyek egynapi használás után bedőlnek és használhatatlanná válnak. Tehát az egyszerűsítés és a bürokráciamentesség lenne az első és legfontosabb lépés. A második, hogy a 2020-ban érvényben lévő támogatási programot meg kell hosszabbítani 2021-re is. Gondolok itt a munkanélküliségire vonatkozó intézkedésekre, a fizetéskiegészítésre, arra, amit azért kell a vállalkozóknak biztosítani, hogy ne kelljen elküldjék munkanélkülinek az alkalmazottjaikat. Ugyanakkor gondolok a hitelmoratóriumra is, amely azt jelenti, hogy a visszafizetendő részleteket át kell tolni a krízis utáni időszakra, tehát akkor kelljen visszafizessék tartozásaikat a kis- és közepes vállalkozások, amikor talpra áll a gazdaság.

 

– Mindezeken kívül még mire lenne szükség?

 

– Új programokat is kell elindítani, ami azt jelenti, hogy a vállalkozóknak vissza nem térítendő támogatási konstrukciókra van szükségük, olyan támogatásokra, amelyekből beruházásokat tudnak finanszírozni. Ezeket könnyen elérhetővé kell tenni, és nemcsak a hitel- és a kamattámogatás a fontos, hanem tényleg olyan programokra van szükség, ahol vissza nem térítendő támogatásokat kapnak a vállalkozók. Az állam iránti tartozások újraütemezését is folytatni kell, 2021-ben is szükség lesz olyan intézkedésre, amikor az állam iránti tartozásokat büntetőkamat nélkül át tudják vinni a következő évre a vállalkozók. Szükség lesz olyan intézkedésekre, amelyekkel levesszük a terheket a vállalkozók válláról, és áthelyezzük egy olyan periódusra, amikor könnyebben ki tudják fizetni az állam iránti adósságukat.

 

– Milyen konkrét tervezete van az RMDSZ-nek a kis- és közepes vállalkozások támogatására? A felsoroltak is szerepelnek a tervezetben?

 

– Igen, az RMDSZ a vállalkozások támogatására vonatkozó csomagja pontosan a felsoroltakat tartalmazza. Tehát tartalmazza a hitelmoratórium meghosszabbítását, a vissza nem térítendő támogatások nyújtását a kis- és középvállalkozásoknak, azokat a munkaerőpiaci intézkedéseket, amelyekkel a munkanélküliségbe került személyeket támogatja. Fontos, támogatni kell a vállalkozókat azért, hogy ne kelljen munkanélkülinek elküldjék az alkalmazottaikat. Ezekre vonatkoznak a konkrét javaslataink. 

 

– A kis- és középvállalkozók között vannak például a gazdák is. Számukra 2021-től új EU-s finanszírozás lép érvénybe.

 

– Igen, a mezőgazdasági vállalkozókat és a gazdákat, akik magánszemélyként gazdálkodnak, nagyon-nagyon megviselte a krízishelyzet, és nagyon sokan elveszítették az értékesítési piacokat, csatornákat. Ezért a gazdáknak is azonnali támogatásra van szükségük, olyan jellegűre, amilyen az úgynevezett COVID-támogatás, de ezt ki kell bővíteni. Segíteni kell azokat is, akik mondjuk 10-20 hektárnál nagyobb területeken gazdálkodnak, burgonyát termesztenek, mint például Székelyföldön. Tehát ezeknek a gazdáknak is támogatást kell nyújtani, és ezeknél is a legfontosabb az, hogy a pénzek azonnal érkezzenek meg. Az új finanszírozási periódusra való felkészülés óriási kihívás, 2021 első fele erről fog szólni, hogy Románia is elfogadja azt a vidékfejlesztési programot, stratégiát, amely alapján a következő hét évben a támogatásokat kifizeti. Itt a legfontosabb az, hogy a döntéshozatalba bele tudjunk szólni, tudjuk alakítani a stratégiát, a kis- és közepes gazdaságok legyenek a következő hétéves romániai vidékfejlesztési program középpontjában. Ezeknek a döntéseknek a meghozatala december 6-a után esedékes, és ha ezeket a döntéseket mi nem tudjuk befolyásolni, hogy ha december 6. után nem vagyunk ott Románia parlamentjében, ha nem tudjuk a kormány intézkedéseit befolyásolni, akkor saját jövőnkről mások fognak dönteni. Ezért fontos az, hogy december 6-án ott legyünk az urnáknál, hogy a szavazat által kinyilvánítsuk a véleményünket, és ezáltal befolyásoljuk a saját jövőnket, a döntéshozatalba olyan embereket küldjünk, akiknek fontos az, hogy az erdélyi magyarság dolgai, problémái, sorsa hogyan alakul a következő években. (x)