Hirdetés

Épül a Várféle Nagygalambfalván

Júniusban a Vágás-patak szomszédságában csorgót építettek, ami nagyon hamar népszerűvé vált.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc

Kis halastót létesítettek, filagóriát, majd vártorony építésébe fogtak, menet közben elhatározták, hogy létrehoznak ide egy Kányádi Sándor „élményközpontot” is.

Mivel nincsen vára a községnek, mindössze a Várféle dűlőnév emlékeztetett a falu közelében található magaslaton az egykori földvárra. Úgyhogy addig töprengtek, fejlesztették az ötleteiket, míg arra a következtetésre jutottak, hogy jó lenne legalább egy hagyományos erődítményre emlékeztető, vizes várárokkal ellátott tornyot építeni, amely látogatható, belakható, használható az idelátogatók által. És kilátóként is szolgálna majd.
A csorgó, azaz népszerű nevén: a Bánatos Királylány kútja és a halastó közelében tereprendezésbe fogtak, majd Gyöngyössy János történeti grafikust arra kérték, készítse el ide a torony vagy kilátó látványtervét. Igen stílusosan Várfélének nevezték el.
A közelben tanuszoda és sportbázis készül kormánytámogatásból, és több mint bizonyos, hogy két-három éven belül a helyiek számára, de az idelátogatóknak is fontos objektumok jönnek itt létre, amelyek növelik Nagygalambfalva turisztikai potenciálját. Kányádi Sándor örökségével pedig úgy kívánnak sáfárkodni, hogy a legismertebb verseiből használnak majd idézeteket a tervezett élményközponthoz, amely kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas lehet. Vásároltak, és még újabb területeket kívánnak megszerezni, hogy kempingezőhelyet és szabadtéri programok számára alkalmas teret alakítsanak ki.
Az elmúlt hetekben beszerezték a Várféle faanyagát, majd azt előkészítették. Gyerkó Levente polgármester arra gondolt – hiszen helyi forrásokból és adományokból készül ez a park –, hogy péntekre és szombatra ismét közmunkát hirdet. Kellemes élmény volt korábban, hogy a június 11-én tartott kaláka alkalmával 104 önkéntes vett részt a csorgó körüli munkálatokban. Kiderült, a lelkesedés továbbra is töretlen: pénteken 80-an, szombaton pedig több mint 160-an jelentek meg. Magyarországra elszármazott kőművesek végezték a torony oldalfalainak felrakását. A sövénykerítések állítását helyi férfiak vállalták, akárcsak a gerendák leszabását. Az idősebbek, a lányok, az asszonyok, az iskoláskorú gyermekek a sétányok és a gyep rendezésében, a faanyagok konzerváló- és gombaölő festékekkel való lefestését végezték, cserjéket, díszfákat és virágokat ültettek.
Mivel most zajlik a helyi református templom tetőszerkezetének javítása, az onnan lekerülő százötven éves cserepek javát a Várféle födésére fogják hasznosítani.
– Nem lesz több ennyire látványos mozgósítás, kisebb volumenű munkálatok következnek – mondotta a polgármester –, majd a faszerkezet helyreillesztésekor és a Várféle tornyának fedése alkalmával hirdetnek két-három héten belül újabb közmunkát.

Kövessen a Facebookon!