Ellátnak mindenkit

Néhány napja jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Hargita megyében. Mivel a Covid-19 háttérkórházi státussal rendelkező Székelyudvarhelyi Városi Kórház többször is visszautasította a súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek átvételét Csíkszeredából, így az elmúlt hét végére megtelt a Megyei Sürgősségi Kórház koronavírusos betegek ellátására kialakított osztálya, ezért több intézkedést is bevezettek a csíkszeredai egészségügyi intézményben. A helyzet azóta valamelyest javult. 


Immár több mint egy hete, hogy jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Hargita megyében. Több alkalommal húsznál is több új beteget jegyeztek. A prefektusi hivatal tegnapi adatai szerint összesen 157 fertőzöttet kezelnek a megye valamelyik kórházában. A kór terjedése miatt az elmúlt hét végére megtelt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház koronavírusos betegek ellátására kialakított osztálya. Mára azonban az elmúlt napok csúcsához viszonyítva kissé csökkent a fertőzöttek száma – tájékoztatott dr. Konrád Judit, az egészségügyi intézmény menedzsere. Leszögezte: a kialakult helyzet miatt több intézkedést is be kellett vezetniük, de ahogy eddig, úgy továbbra is minden hozzájuk forduló és kezelésre szoruló beteget ellátnak.

– Október másodikától a koronavírus-fertőzöttek ellátására állt át a kórház egy újabb osztálya: a Rehabilitáció, Fizioterápia és Balneológia Osztály. Az itteni harminc helyre a szükséges átszervezések és adminisztratív lépések megtétele után a tünetmentes fertőzötteket fogjuk átutalni, ma érkeznek meg oda az első betegek. Az osztály járóbeteg-rendelőjében és kezelőbázisán folytatódik a szaknak megfelelő tevékenység, ezekre külön betegutak állnak rendelkezésre. A csíksomlyói Multifunkcionális Központban működő külső elkülönítő egységbe kerül át az enyhe tüneteket produkáló fertőzöttek egy része, tegnap reggel itt hat, enyhe tünetekket mutató, illetve már tünetmentes beteg tartózkodott. Itt összesen 14 helyünk van – mondta az egészségügyi intézmény vezetője. Hozzátette: a kórház főépületében lévő tamponzóna tehermentesítése érdekében felkérik a beutalás előtt álló krónikus betegeket, hogy a beutalás előtt 48 órával végeztessenek a kórházukban koronavírustesztet, amelynek költségeit az egészségügyi intézmény fedezi. A tesztre hétfőtől péntekig 8–15 óra között a 0372–661291 és 0742–214951-es telefonszámokon lehet előjegyzést kérni.

Tegnap reggel a csíksomlyói kórházépületben a koronavírusos betegek ellátására elkülönített kórházi osztályokon a 78 helyből 60 hely volt foglalt. A közepesen súlyos és társbetegségekkel küzdő, továbbá a súlyos Covid-19 betegeket ezután is Székelyudvarhelyre szállítják – hangsúlyozta dr. Konrád Judit.

– Ezt a kórházat jelölte ki az Egészségügyi Minisztérium háttérkórházként ezen esetek ellátására. Mindezt azért, hogy a csíkszeredai kórház továbbra is betölthesse megyei sürgősségi kórházi szerepét. Pontosabban: megkíséreljük átszállítani a betegeket, ugyanis továbbra sem fogadják minden esetben, legutóbb hétfőn kaptunk elutasító választ, helyhiányra hivatkozva. Szeretném megemlíteni, hogy a koronavírusos betegek ellátásával foglalkozó orvosaink és asszisztenseink nagyon keményen dolgoznak a betegek ellátásán, köszönöm ezúton is a munkájukat. Kérek mindenkit, tartsa be a megelőzési szabályokat, ezzel mindenki hozzájárul önmaga védelméhez és tehermentesíteni tudjuk az egészségügyi ellátórendszert – mondta a kórházmenedzser.