Hirdetés

Életet menthet a felkészültség 

Fiatalok felkészítése és ismereteik bővítése céljából idén is tartanak elsősegélynyújtó maratont a Hargita Megyei Mentőszolgálat és az Erdély Mentőcsoport munkatársai. Szerda délelőtt sajtótájékoztatón mutatták be azt a két projektet, amellyel a felkészítőket tartják a megye több településén. Elhangzott: megyénkben a 112-es hívások hatvan százaléka még mindig téves riasztás.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 6 perc
Életet menthet a felkészültség 
Csiszér Csaba, Péter Szilárd, Borboly Csaba. Bemutatták a tájékoztató programokat Fotó: Vlaicu Lajos

Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója és Csiszér Csaba, az Erdély Mentőcsoport Csíkszéki Fiókjának elnöke szerda délelőtt, sajtótájékoztatón ismertették közös projektjeiket. Ezek közül az első az egészségügyi maraton fiatalok számára, amelyet két éve szerveznek meg.

– Célunk, hogy minél több megyében élő fiatalhoz eljussunk. Az idén, a korábbi évekhez képest, kissé módosítottunk a programon. Az előző években július 28-tól augusztus 31-ig tartott a tájékoztató kampány, most azonban falu- és városnapok részeként tartottuk volna a bemutatókat. Sajnos az idén egy hónap alatt összesen harminc települést értünk el – mondta dr. Péter Szilárd. Hozzátette: kiküldték a meghívókat, és eddig tizennégy település falu-, illetve városnapján vettek részt. A projekt november végéig tart, és reméli, hogy további településekre is eljutnak a megyében ez idő alatt. Eddig egyébként több mint ezer személyhez jutottak el. 

Fiatalokat tájékoztatnak az elsősegélynyújtás alapjairól
A másik projekt, amelyet elindítanak, az iskolásoknak szól A fiatalok bevezetése az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátításába címmel.

– A gyerekek e téren érdeklődőbbek, sőt iskolák részéről is érkezett felkérés, hogy menjünk és tartsunk felkészítőket, bemutatókat.

Szeretnénk, ha a közeljövőben az oktatási programba be tudnánk vezetni és kötelezővé tenni az elsősegélynyújtás-órát.

Az oktatás révén a diákok felkészültebbek lehetnek, és tudnak segíteni, akár idősebb családtagjaiknak, ha elsősegélyre lenne szükségük – mondta a mentőigazgató. Kiemelte,

az elsősegélynyújtás terén szerzett tudást bárhol fel tudják használni

vakációzás, kirándulás és egyéb tevékenységek közben. Az igazgató megköszönte a mentőszolgálat munkatársainak és az Erdély Mentőcsoport önkénteseinek, hogy részt vesznek a munkában, és kellő lelkesedés is párosul munkájukhoz.

– Az a célunk, hogy lehetőleg minél egészségesebb megyében éljünk – tette hozzá dr. Péter Szilárd. 

Nem játék a segélyhívó szám!
Az intézményvezető ugyanakkor szóvá tette, hogy a lakosság még mindig nem rendeltetésszerűen használja a 112-es segélyhívó számot. Kifejtette:

Hargita megyében a 112-es segélyhívó számra beérkező hívásoknak csupán 40 százaléka értesíti őket valós vészhelyzetről,

míg a 119-es számon érkező bejelentéseknek csak a húsz százaléka valós segítségkérés.

– Augusztustól megváltozott a hívások fogadása, a Csíkból mentőért telefonáló személynek nem biztos, hogy rögtön csíki diszpécser veszi fel a telefont, hanem előfordulhat, hogy Brassó vagy Kovászna megyei diszpécserszolgálathoz kerül, és amíg kapcsolják a csíkiakat, addig értékes percek telnek el. Ráadásul legtöbb esetben a segítségkérő elveszti a türelmét, ha el kell ismételje, hogy hol van, és mi történt – mondta az igazgató. Megjegyezte: számos kérdés tisztázatlan erre vonatkozóan, így erre a felkészítők alkalmával külön oda kell figyeljenek.

A programokat Hargita Megye Tanácsa támogatja, és várhatóan mindkét projekt november végén ér véget. Az iskolások tájékoztatását októberben kezdik el, annak függvényében, hogy az iskolák mikor fogadják őket.

Az Erdély Mentőcsoport
Csiszér Csaba kiemelte: azért fontos, hogy a fiatalokat megtanítsák az elsősegélynyújtás alaplépéseire, mert bármikor bekövetkezhet egy baleset, és annak elszenvedőjét, nem mindegy, hogyan látják el, vagy egyáltalán felismerik-e, hogy milyen állapotban van a bajba jutott személy, és mi is a teendő olyankor.

– A gyerekek érdeklődve figyelik minden alkalommal a mentőcsapatok bemutatóját, rendkívül befogadóak, és érdeklődve figyelik munkatársainkat – mondta az Erdély Mentőcsoport elnöke. Szervezetük kapcsán kifejtette: az Erdély Mentőcsoport Csíkszék Egyesülete 2013 februárjában alakult meg, amelynek fő célja a vészhelyzeti segítségnyújtás és az elsősegélynyújtás oktatásának biztosítása. Ugyanakkor az egyesület küldetése, hogy segítséget nyújtson a családoknak és a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek, és katasztrófa vagy más rendkívüli helyzet esetén önkéntesekből álló speciális csapatok megszervezésével segítséget tudjon nyújtani.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy nyilatkozott: szükségszerűnek tartja a fiatalok számára az elsősegélynyújtás tanítását.

– Tudniuk kell, hogy miért nem játék a segélyhívó szám, ne essenek pánikba vészhelyzetben, hanem tudják higgadtan kezelni a rendkívüli helyzeteket. A prefektúrával egyeztettünk, hogy a megyei katasztrófavédelem és a megyén belül működő más mentőszervezetek, akár a rendőrség is rendszeres program alapján, ha kell, korosztályra szabva vegyen részt a fiatalok vészhelyzetre való felkészítésében – mondta a megyeelnök.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!