Hirdetés

Dobozban a zero waste

Zero waste, azaz hulladékmentes életmódot támogató vállalkozás indult Csíkszeredában. A Doboz nevű boltban vásárolt termékeknél nem adnak nejlonzacskót, a megvásárolt termékeket ugyanis otthonról hozott dobozban vagy egyéb módon viheti haza a vásárló. Az úttörő vállalkozás megálmodója Molnár Ildikó, célja a fogyasztói társadalom tudatosabb életmódra nevelése.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Dobozban a zero waste
Fotó: László F. Csaba

Mielőtt rátérnénk a Csíkszeredában alig pár napja nyílt üzletre, előbb néhány sorban a zero waste kezdeményezésről:
Ahhoz, hogy megértsük a zero waste, vagyis hulladékmentes életmód jelentését, picit távolabbról kell indulnunk. Maga a folyamat a fenntartható fejlődést segíti, és a téma kapcsán két fontos fogalmat kell tisztáznunk, a hulladék és a szemét fogalmát, melyeket sokan szinonimaként használnak, van köztük azonban némi különbség. Hulladék alatt azokat a mindennapi élet során használt tárgyakat, anyagokat értjük, melyek a keletkezésük helyén feleslegessé, értéktelenné váltak, tulajdonosa meg akar tőlük szabadulni, mások számára azonban még felhasználhatók, vagy szelektíven gyűjtve másodlagos nyersanyagként szolgálnak. Szemét minden olyan hulladék, amit nem tudunk vagy nem akarunk (például összetételéből adódóan) tovább használni, nem tudjuk szelektíven gyűjteni, komposztálni, és nem is próbálunk meg neki új felhasználási lehetőséget keresni – így az a szemetesbe kerül.
A zero waste-hez elsősorban a gondolkodásmód megváltoztatására van szükség. Legfontosabb szempontjai a visszautasítás – azaz tanuljunk meg nemet mondani másoknak és magunknak is, ha olyan termékekről van szó, amire valójában nincs is szükség. Az újrafelhasználás, illetve az újrahasznosítás, azaz a régi dolgok új funkcióval való felruházása segít a hulladékmentes szemléletmód kialakításában. Hargita Megye Tanácsa a legutóbbi rendkívüli tanácsülésen szintén meghirdette a programot, amelyben arra vállalkoznak, hogy a megyei tanács székhelyén főként a műanyag evőeszközöket lecserélik.

László F. Csaba

A csíkszeredai vállalkozás

Csíkszereda szívében alig néhány napja nyílt meg a Doboz elnevezésű, zero waste elveket hirdető csomagolásmentes üzlet. Molnár Ildikóval, a vállalkozás tulajdonosával és ötletgazdájával jártuk körbe a témát.
– Saját háztartásunkban már régóta próbáljuk követni a zero waste életmódot, hónapról hónapra, kis lépéseket téve. A hulladékcsökkentés mellett a minőségi, lehetőleg helyi alapanyagok beszerzése és ter­mesztése a fő célunk. Szeretnénk a gyermekeinket is a tudatos vásárlásra és fogyasztásra nevelni. Innen jött az igény egy boltra, ahol mindezeket az alapanyagokat, kiegészítőket egy helyen be lehet szerezni. Egy álmot próbálunk meg működőképessé tenni a valóság kihívásaival megküzdve – avatott be az üzletvezető. Kiemelte: a Dobozban megtalálható termékeket saját tapasztalataik alapján állították össze, nagy részüket próbálták, használják, a többit pedig barátok, ismerősök ajánlásai szerint válogatták össze. Olyan termék is akadt, ami nem ment át a személyes teszten, ezért nem került be a boltban megvásárolható termékkínálat közé, mondta Molnár Ildikó.
– Folyamatosan követjük a magyarországi és romániai zero waste jellegű boltokat, van pár jó példa. Tőlük sok ötletet merítettünk, hogy hogyan is tud fenntarthatóan működni egy ilyen hely. A követendő példákon túlmenően sok saját ötletet is belevittünk, ezek inkább a funkcionalitást szolgálják. A továbbiakban ezt folyamatosan fejlesztjük, a vásárlói visszajelzésekre és tapasztalatokra alapozva – számolt be az új vállalkozás ötletgazdája.

László F. Csaba

Célok Székelyföldön

Arra vonatkozóan, hogy Székelyföldön, azon belül Csíkszeredában mennyire számít újdonságnak a zero waste életforma, és mi a személyes céljuk a vállalkozás népszerűsítésével, Ildikó megjegyezte: a lehetőség megteremtése egy tudatosabb, környezetbarátabb vásárlásra a cél.
– Hiszünk abban, hogy Csíkban is van már egy befogadó közösség a csomagolásmentes vásárlásra, valamint kellő nyitottság az újdonságra. Kezdetben papírtasakot kínálunk, ezzel bátorítva mindenkit, hogy kipróbálja a kimérős vásárlás élményét, és kedvet kapjon, hogy következőben saját tasakot, illetve dobozt hozzon.
Székelyföldön már vannak hasonló boltok, Udvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is. Csíkszereda és környéke tekintetében hiánypótló kezdeményezésnek számít a most megnyílt üzlet.
– Azt tapasztaljuk, hogy a közösséggel való kapcsolattartás, közösségben való építkezés a kulcs, hogy változást érjünk el a zero waste életmódra való ösztönzésben – zárta a Doboz bolt tulajdonosa.

Kövessen a Facebookon!