Hirdetés

Dallamos imádsággal töltött nap

Tizenhét kórus részvételével zajlott szombaton, április 29-én a Magyar Unitárius Egyház Országos Kórustalálkozója. A rendezvényt évről évre más-más helyszínen szervezik meg, ezúttal Székelyderzs vállalta a házigazda szerepét. Több százan vettek részt a rangos eseményen, hogy együtt, énekszóval imádkozzanak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Dallamos imádsággal töltött nap
Nagy lelkesedés. Fület gyönyörködtető dallamok Fotó: Hadnagy Éva

Székelyderzs és a csodásan felújított vártemplom adott otthont az Országos Unitárius Kórustalálkozónak. Erdély legkülönbözőbb részeiről érkeztek egyházi és polgári kórusok, együttesek, hogy bemutassák zenei palettájuk legkedvesebb darabjait, és együtt, énekszóval vagy akár zenei kísérettel dicsérjék az Urat. Zsúfolásig megteltek a templom padjai, hiszen több százan vettek részt a rangos eseményen. Az ünnepi áhítatot Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke végezte. Mint mondta, nagyon fontos ez az esemény az egyház életében és az erdélyi magyarság számára egyaránt.

– Itt egymásra találnak, együtt lehetnek a dalos közösségek, akik a saját kis egyházközségeik magját képezik, és kifejezésre jut, hogy mennyire fontos ennek a fajta kultúrának az ápolása. Éppen ezért is tartottam fontosnak, hogy személyesen itt legyek – mondta el Kovács István püspök.

Demeter Sándor Lóránt helyi unitárius lelkész és Orbán Árpád gondnok köszöntötték az egybegyűlteket. A lelkész elmondta, megtisztelő volt számukra a feladat, hogy házigazdái lehettek a rendezvénynek, és tizenhat kórust láthattak vendégül. Erdély számos részéről érkeztek az énekkarok, különböző kis és nagy gyülekezeteket képviselve. Magyarszovátitól Brassóig, Kolozsvártól, Tordán át Medgyesig, nagyon sok helyről érkeztek, hogy megörvendeztessék egymást előadásaikkal. A székelyudvarhelyi egyházkörből voltak jelen a legtöbben, innen hat gyülekezet képviseltette magát, köztük a házigazdák is.

– Azért is öröm számunkra, hogy mi lehetünk a házigazdái a találkozónak, mert így a mi kórusunk is új lendületet kapott. Legutóbb a Covid előtt vettünk részt hasonló kórustalálkozón, azóta úgymond pihenőpályán voltunk, ez a találkozó pedig jó lehetőség volt az újrakezdéshez –magyarázta Demeter Sándor Lóránd lelkész.

A házigazdák, vagyis a Székelyderzsi Kornis Kata Kórus, Demeter Sándor Lóránd vezetésével nyitották meg a rendezvényt. A recsenyédi egyházközség rendhagyó módon gyermekkórussal vett részt a találkozón, de a Csíkszeredai Unitárius Búvópatak előadása is eltért a megszokottól, Solymosi Alpár esperes gitáron kísérte a felcsendült dallamokat. A legtöbb kórus jelentős, akár évszázados múlttal rendelkezett, a legfiatalabb formáció a Medgyesi Unitárius Kórus volt, amely mindössze egy hónappal ezelőtt alakult. Az énekkarok két-három darabbal készültek, amelyek között zsoltárok, népdalok, egyházi énekek, feldolgozások szerepeltek. A Brassói Unitárius Vegyeskar rendszeres résztvevője az egyetemes kórustalálkozónak. Kádár Gábor karnagy elmondta, tizenkilenc taggal érkeztek Székelyderzsbe.

– Sajnos egyre fogyunk, de igyekszünk ott lenni, ha kisebb létszámmal is, minden egyházi rendezvényen – mondta.

Heti rendszerességgel tartanak próbákat, kórusukkal minden évben készülnek, és előadják a Passiót, március 15-ei ünnepséget szerveznek, a Dávid Ferenc-emlékünnepségen énekelnek, rendszeres résztvevői az egyetemes és a köri kórustalálkozóknak, de adventben is van egy fellépésük.

– Arra törekszünk, hogy változatos és érdekes legyen a kórusélet, minden találkozóra igyekszünk új darabokat tanulni – mondta Kádár Gábor, a Brassói Unitárius Vegyeskar vezetője. Ezúttal egy 16. századi tavaszköszöntővel, népdalzsoltárral és Kossuth-nótákkal örvendeztették meg a hallgatóságot.

Az előadásokat követően a jelenlévők fejet hajtottak és megkoszorúzták a vártemplom szomszédságában lévő János Zsigmond fejedelem szobrát, majd közösen énekelték el a Székely himnuszt. Az egyetemes kórustalálkozó szeretetvendégséggel zárult a helyi kultúrotthonban.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!