Beszélgetés Hajdó Zsombor HÖK-elnökkel: Korlátozások közepette is aktív

Mint azt nagyon jól tudjuk, a hallgatók életének alapvető része a HÖK, avagy becses nevén a diákok Hallgatói Önkormányzata. Ők felelősek többek között a színes, emlékekkel gazdagított egyetemi évekért és a diákok érdekeinek képviseletéért. Talán bele sem gondolunk, de nekik köszönhetjük az egyetemi bulikat, a diáknapokat és még sok más rendezvényt. Azonban most nekik sem egyszerű programokat szervezni, a járványhelyzetre való tekintettel. Hajdó Zsomborral beszélgettünk a HÖK tevékenységéről és jövőbeli tervekről.

– Hogyan tud hozzájárulni a HÖK a Tudományos Diákköri Konferencia megszervezéséhez, hogyan vállal szerepet benne?

– A Tudományos Diákköri Konferencia a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat legfontosabb eseményei közé tartozik. Mint minden évben, idén is kivesszük a részünket a szervezésből. Elsősorban adminisztratív és logisztikai feladatokat látunk el, itt gondolok a rendezvény koordinálására, valamint a díjak és egyéb kellékek beszerzésére. Mindezek mellett az esemény népszerűsítésében is szerepet vállalunk a közösségi oldalakon.

– Közelednek a diáknapok. Hogyan lehet ezt megszervezni, van-e alternatív lehetőség?

– A járványhelyzet miatt sajnos a hagyományos értelemben vett diáknapokat szervezhetjük, de folyamatosan egyeztetünk, ötletelünk annak érdekében, hogy egy hiánypótló rendezvénnyel tudjunk előrukkolni a hallgatók számára.

– Mennyiben befolyásol a koronavírus a rendezvények szervezésekor, mennyire tudtok hatékonyan működni?

– A járványhelyzet konkrétan megbénította a rendezvényeinket, mivel az összes eddigi jól bevált program csak offline formában kivitelezhető. Így nagy veszteség számunkra, hogy a gólyák sem tudtak találkozni egymással, a közösséggel. Ezen a téren voltak próbálkozások, az online térben, de semmi nem tudja pótolni a személyes találkozást. Mindezek ellenére a csapat könnyedén veszi azokat az akadályokat, amelyekkel időnként találkozik. Annak érdekében, hogy ez változzon, jelen pillanatban az immunizációt látom a legkézenfekvőbb megoldásnak.

– Játsszunk el a gondolattal, hogy mi történne akkor, ha egyik napról a másikra eltűnne a koronavírus. Hogyan reagálnátok a változásra?

– Ha felszívódna a vírus, és minden visszatérne a normális kerékvágásba, a csapattal gőzerővel ugornánk bele a rendezvények szervezésébe. Az első, amit bepótolnánk, az a diáknapok, valamint a gólyatábor és a gólyabál lenne, mivel ezek azok a rendezvények, amelyek a legtöbb hallgatót megmozgatják. Fokozatosan próbálnánk visszacsempészni a diákéletet az egyetem falai közé.

Mezősi Hanna