Az Olt szalad, a hídépítés marad

Egyelőre marad az „áthidaló” megoldás. Várat magára az új híd kivitelezése Fotó: Daczó Dénes

Továbbra is stagnál a csicsói Olt-híd kivitelezési munkálata, a két partot jelenleg is a faluközösség által épített ideiglenes boronahíd köti össze. Korábban június 15-re ígérték a munkálatok megkezdését, most érdeklődésünkre a megyei önkormányzat sajtóirodája közölte: az időjárás függvényében a napokban elkezdődhetnek a munkálatok.

Egyelőre marad az „áthidaló” megoldás. Várat magára az új híd kivitelezése Fotó: Daczó Dénes
Egyelőre marad az „áthidaló” megoldás. Várat magára az új híd kivitelezése Fotó: Daczó Dénes

[dropcap]S[/dropcap]enki nem dolgozott tegnap sem a csicsói Olt-hídnál. A Hargita Megyei Tanács június 26-án kiadott közleménye szerint az építő jászvásári Via Pont Invest anyagi gondokra hivatkozva előleget kért a megyei tanácstól, miután a helyszínre szállította a nyolc, vasbetonnal megerősített hídelemet.
Az Olt partján a két behajtást tiltó tábla mellett a vasbeton szerkezetek és a jelentősen átalakított meder utal a hídépítés munkálataira.
Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata érdeklődésünkre tegnap közölte: a csicsói Olt-híddal kapcsolatban Barti Tihamér beruházásokért felelős alelnök megbízásából Zsombori László, a megyei tanács beruházási vezérigazgatóságának vezetője azt nyilatkozta, hogy a szerződés megkötése után, június 15-én elkezdődtek a munkálatok, viszont problémák merültek fel a híd talapzatának megöntésekor, amely minőségileg és technikailag sem felel meg a híd tervezett teherbírásának. Ennek megvitatására augusztus 3-án, hétfőn munkamegbeszélést tartottak a kivitelező Via Pont Invest cég, a tervező, a munkafelügyelő, illetve Hargita Megye Tanácsának illetékesei a beruházási vezérigazgatóság irodájában. Ott a kivitelező megígérte, hogy elbontja a régi talapzatot és újat önt, a leadott dokumentáció előírásainak megfelelően. A munkálatok az időjárás függvényében a napokban elkezdődhetnek, melyek a szerződés értelmében öt hónapos határidővel befejeződnek.
A sajtószolgálat július 28-án kiadott közleménye szerint a Via Pont Invest cég képviselője, Răzvan Băduleț a munkálatok folytatásáról biztosította a megyei tanács képviselőit, és ígéretet tett, hogy év végéig elkészülnek a híddal.

Daczó Dénes