Az előadók listája marad

Sokan várták és sokan támogatták, hogy Székelyudvarhely is helyet adjon végre a világszerte ismert és elismert előadásnak. A szervezőcsapat már több izgalmas nevet is bejelentett, aki­ket meghallgathattunk volna november végén, de sajnos a járványhelyzet miatt el kellett napolniuk a nagy eseményt.

Elhalasztjuk a TEDxUd­var­helyt. Nagyon nehezünkre esett ezt a posztot megírni, de sajnos a járvány körüli helyzet nem engedett másként dönteni. Bár rosszulesett, úgy érezzük, az elmúlt napok történései után csak ez lehet a felelős hozzáállás részünkről – írta ki a november 21-ére kitűzött esemény Facebook-oldalára a szervezőcsapat. Új időpontot természetesen nem tudnak kijelölni, de ígérik: amint lehet, megrendezik az első TEDx-et Székelyudvarhelyen.

Hazai és külföldi legjobbak

Lapunk június elején írta meg, hogy alulról jövő kezdeményezésként, magánszemélyek, cégek önkéntes munkájának gyümölcseként Székelyudvarhelyen is lesz TEDx-konferencia. A város egyébként a legkisebb romániai településként kapta meg a licenszet. A „recept” szerint 12 előadó tartott volna egyenként 12 perces gondolatébresztő, tényszerű, szókimondó, határokat feszegető és sallangmentes előadást, a Breaking the rules szlogen jegyében. Az esemény Facebook-oldalát követve már néhány meghívott előadó neve is ismertté vált, de – mint a kezdeményező, licensztulajdonos Szakács-Paál István elmondta –, tulajdonképpen már mind a 12 meghívottal megtörtént az egyeztetés. Szabó Gabriella például, akit 1999-ben a világ legjobb atlétanőjévé választottak, elsőként igazolta vissza részvételét, az előadók között ott van (lett volna) Lukács Csaba újságíró, Botházi Mária egyetemi tanár, író, újságíró, Chris Worman az Egyesült Államokból, aki a Peace Corps (Békehadtest) tagjaként 2005-ben érkezett Romániába, és Székelyudvarhelyen létrehozta az ország első, és első magyar nyelvű közösségi alapítványát, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványt (SZKA), Simon Sinek, korunk egyik legnépszerűbb vezetői trénere és Jukka Sinnemäki, a finnországi Jyväskylä város keresztény iskolájának tanára, aki 2019-ben a legjobb 50 helyezett közé került a dubaji Global Teacher Prize megmérettetésen, majd ugyanabban az évben, Új-Delhiben elnyerte a Global Teacher Award első díját.

– A többi előadó neve legyen meglepetés – jegyezte meg a kezdeményező.

Sokan szaladtak is a TEDx-ért

A terveket viszont áthúzta a járványhelyzet, de a szervezést nem kell a nulláról kezdeni, ha helyreállnak a dolgok. Szakács-Paál közölte, hogy maradnak a nevek, a büdzsé is megvan, csak az időpontot kell tolni.

– Nagyon remélem, hogy a jövő év első felében megvalósul a TEDx Székelyudvarhelyen. A támogatókkal, meghívottakkal együtt 200-250 személy részvételére számítunk, és jelenleg ilyen népes rendezvényről nem lehet szó – tette hozzá.

Mint korábban megírtuk, magánemberként a Hargita Business Center vállalkozói inkubátorház igazgatója, Szakács Paál István a kezdeményezője a város életébe új színt hozó projektnek. Az eltelt időszakban rengetegen támogatták, ezt jól szemlélteti, hogy a vasárnapi FussNEKI! adománygyűjtő közösségi futáson 25-en álltak rajthoz, és több mint 180 ember ajánlott fel bizonyos összeget az udvarhelyi TEDx-re, összesen 11 748 lej gyűlt össze – tudtuk meg.