Hirdetés

Ahol szabad szamárkodni

Egyre gyakoribb a szamár Székelyföld-szerte is, de igazi csacsicsordával azért mégsem találkozunk bárhol. Homoródszentmártonban, a Terus Csacsis Világa nevű szamárfarmon az állatok száma meghaladja az ötvenet. Gazdáik szerint tartásuk egyszerű, hiszen kedves és alkalmazkodó állatok. Sorbán Camelia, a farm tulajdonosa mesélt a szamarak tenyésztéséről és természetéről.

Demeter Adél-Hajnalka
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ahol szabad szamárkodni
Fotó: Hátszegi Csaba

A homoródszentmártoni Terus Csacsis Világa szamárfarm gazdája szerint aligha van szerényebb igényű állat a csacsiknál – sem az etetésben, sem pedig az életkörülményeket illetően nem válogatós állatok. A homoródmenti Aranyos-domb alatt több mint félszáz szamarat tartanak, de a nyugodt állatokat egy körbekerített területen legtöbbször felügyelet nélkül hagyják. A tapasztalatok szerint a szarvasmarhákkal vagy lovakkal ellentétben a bogáncsot, kórót is megeszik, és jól viselik az emberek érdeklődését is.

Gyermeknapi helyszín a tanya
Sorbán Camelia elmondta, hogy a csacsifarmon nemegyszer tartottak gyermekeknek szóló rendezvényeket, családi napokat. Különleges alkalmakkor akár százasával is összegyűlnek az emberek, ahol a kicsiknek szamaragolásra, állatsimogatásra van lehetőségük.
– Jól viselik az emberek érdeklődését. A kezdeti félelmeink ellenére beigazolódott, hogy érdemes csacsit tartani, hiszen nemcsak komótos, hanem kedves állatok is, amelyekkel érdemes foglalkozni – vélekedett a farmtulajdonos.
Idén Terus Csacsis Világában tartották a homoródszentmártoni önkormányzati gyermeknapot, így a rendezvény révén fiatalok és idősek, szülők és nagyszülők egyaránt megismerkedhettek a keresztes hátú állatokkal. Camelia szerint a szamarak higgadtságát az is igazolja, hogy a programok révén táncos edzést, a kicsiknek arcfestést és különböző játékokat is biztosítottak, és a szamarak mindvégig jól tűrték a hangzavart.

Hátszegi Csaba

Csak az ellés időszakában tejelnek
Sokszor, sok helyen megjelenik, hogy a szamártejnek számtalan gyógyhatása van. A Sorbán család szerint valóban értékes italról van szó.
– Elsődlegesen köhögésre és immunrendszer-erősítésre ajánljuk, viszont nem titok, hogy a gyógyászatban, kozmetikában is rendkívül hasznos alapanyag – fogalmazott a néhány hónapja már pasztőrözött szamártej eladásával is foglalkozó Camelia.
Mint megtudtuk, a szamarak kizárólag az ellés időszakában tejelnek, ami azt is jelenti, hogy rendkívül alacsony a hozamuk. Aki csak ezért tartaná az állatot, annak fontos tudni, hogy nem vetekszik a szarvasmarhák által biztosított mennyiséggel. Viszont a szamártej – amiben a legenda szerint maga a szépséges egyiptomi királynő, Kleopátra is fürdött – valóban számtalan jótékony hatással bír.

A szamártejről röviden
A farm tulajdonosainak elmondása szerint a szamártej harcol az öregedés ellen, hiszen biokémiai összetétele az anyatejéhez áll a legközelebb, könnyen felszívódik és teljes mértékben felhasználható. A szamarak tejének a tehéntejjel összehasonlítva hatvan százalékkal magasabb a C-vitamin-tartalma, de A- és E-vitaminokban is gazdag.
Camelia kiemelte, nemhiába válik egyre fontosabb alapanyaggá a kozmetikában, hiszen regeneráló hatású, erősíti az izmokat, csökkenti a vonalak és ráncok megjelenését az emberi bőrön, mindemellett elpusztítja a káros baktériumokat.
– A szamártej széles felhasználási lehetőségeit igazolja, hogy a természetes hipoallergének közt tartjuk számon – emelte ki Camelia. Hozzátette, a szamártejnek nincs szaga, és a különböző élelmiszerekre allergiás csecsemők körülbelül kilencven százaléka tolerálja. A kutatások szerint az egyiptomiak – akik jó szívvel használták a szamártejet – állandó fogyasztás helyett inkább kozmetikumként használták.

Hátszegi Csaba

Felkerült a polcokra
A család röviden azt is ismertette, hogy a szamarak után – a környéken és az országban megszokott haszonállatokkal ellentétben – nem jár mezőgazdasági támogatás. A tehenekkel szemben a szamártartó gazdák így inkább kisebb létszámú állományt tartanak, a homoródszentmártoni farm ezért is számít igazán különleges vállalkozásnak. 
A Sorbán család korábban is áruba bocsátotta a szamártejet, viszont rövid ideje a székelyföldi nagyobb városokban és helyi bevásárlóközpontokban is beszerezhetővé tették. Camelia szerint idővel más tejtermékeket is gyártanának, de egyelőre a pasztőrözött tejjel és annak palackozásával kísérleteznek. Aki megkóstolná, Székelyudvarhely mellett mindhárom székelyföldi megyeközpontban megteheti.
 

Kövessen a Facebookon!