Hirdetés

A víztől sem fél a Homo Mercurius

Homo Mercuriusok és barátaik népesítették be az elmúlt hét végén Csíkszeredát. A NyárOn Szereda fesztiválon az esős, borongós időjárás ellenére ezrek buliztak együtt a magyarországi és helyi előadók koncertjein. Immár a Mercuriusok földjén hivatalosan is elkezdődött a nyár.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 8 perc
A víztől sem fél a Homo Mercurius
A vártól az uszodáig. Kiszámíthatatlan időjárás, felhőtlen hangulat Fotó: László F. Csaba

Kelet-Európa egyik legzordabb medencéjében, ahol az éghajlati körülmények teljességgel alkalmatlanok az élet fennmaradására, kialakult egy faj: a Homo Mercurius, amely szinte a csodával határos módon alkalmazkodott a zord évszakhoz. Íme a teremtés koronája, a csíki ember, latin nevén Homo Mercurius, morózus szűkszavú természete tökéletesen harmonizál környezetével. A hideg évszak alatt a Homo Mercurius egyfajta félhibernáló állapotban él. Meleg otthonában érzi igazán biztonságban magát, de ha munkavégzés céljából el is kell hagynia azt, mindig türelemmel viseltetik környezete iránt. Csíkban a nyári évszak nagyon kiszámíthatatlan, van amikor egy napra esik, de a térségben feljegyezték, egyszer négy napig is eltartott. Bárhogy is legyen, a helyiek ebben az időszakban kivetkőznek magukból és ledöntenek minden falat –egy évvel ezelőtt így debütált a NyárON Szereda.

László F. Csaba

A fesztivál második kiadása csütörtökön kezdődött ugyancsak Kelet-Európa legzordabb medencéjének Várkertjében. Akkor per pillanat úgy tűnt, az éghajlati körülmények teljesen alkalmatlanok a fesztiválszervezésre, hiszen úgy esett az eső, mintha dézsából öntötték volna. De az arra látogatóknak nem ettől volt déjà vu érzésük, hanem inkább attól, hogy a Várkertben sokakat várt a Csajod. Hoppá! Nem a Homo Mercuriusnak írom a levelet. Jó volt, hogy a Csajod után nem kellett ezreket kérlelni vagy háromszor, hogy jöjjenek el és álljanak a kör közepén. A fesztiválon szerzett déjà vu érzéseket továbbra is tarkította hadgyakorlat, illetve az éghajlati körülmények, így egy-két koncert helyszínt váltott, és kiderült egy-egy előadóról is, hogy kicsit hasonlít a morózus szűkszavú Homo Mercuriusra, ezért nem adott interjút, s aki adott volna, azzal azért nem tudtunk beszélni, mert éppen a pálinkaversenyen kóstolgattuk a nedűt. Csütörtökön még sokan játszhattak a NyárOn Cityben mások mellett Lócival, s bulizhattak egy Picit a Publikban. 

László F. Csaba
Pénteken már 4 (előtt sem) S(ett) az eső a Street-re, ezért már ismét tömegek VÁRták a bulit a KERTben. A fesztiválozók közül sokan örültek a ByeAlex és a Slepp koncertjének, míg egyesek csak bájologtak, mások meg nem örültek neki. No de mint minden esetben, így a fesztiválokon is léteznek ízlések és pofonok! Előbbiről a lacikonyhák gondoskodtak, utóbbiakat a biztonsági őrök, a rendőrök és a csendőrség emberei hárították el. Tudomásunk szerint nem sok dolguk akadt, inkább csak a közterületen sört kortyolókat büntették. A NyárON Cityben péntek este is volt egy-két Random Trip s miegymás, de a programot mindenki előzetesen olvasta, így bárkit is megkímélnék az utólagos felsorolástól. Mivel a Homo Mercurius csodával határos módon alkalmazkodott a zord évszakhoz, így a szombati eső sem tántorította el a NyárON. A fesztiválon olyanok is jelen voltak, akik nagyon bele voltak HOBOrodva egy-egy előadóba, így sem a Brassói úti medvék, sem pedig a Tankcsapdák nem riasztották el. 

László F. Csaba

– A NyárOn fesztivál tökéletes volna, egy kicsit az esővel van problémánk, de ezen túltesszük magunkat, mert hanem nem állnánk itt bolondul az esőben, hanem számítanánk arra, hogy ez egy tökéletes NyárON Szereda. Csak a Hobón voltunk, sajnos mindennap nem tudunk jönni. A koncert tökéletes volt, és reméljük, a következő is jó lesz – mondta egy Homo Cristuru Secuiensis becses neje. A helyszínen mi magunk is meggyőződtünk arról, hogy a fesztivált nemcsak a Mercuriusok, hanem a Homo Brasoviensisek és Háromszékiensisek is látogatták.

László F. Csaba
Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere lapunk érdeklődésére azt mondta, nagy izgalommal várták a NyárOn második kiadását.
– Jólesik látni, hogy sokan kijönnek és a fesztiválhangulatban belakják ezeket a felületeket. Biztos, hogy a fesztiválozók évről évre jobban megszokják, hogy ez a négy nap róluk szól. És ami szenzációs, hogy minden egyes együttes, aki eljött Csíkszeredába, örömmel számol be a közösségi médiában az itteni tapasztalatairól, így a fesztiválunkról és Csíkszeredáról az egész Kárpát-medencei magyarság értesül – mondta a Homo Mercuriusok vezetője. Megjegyezte: a napközbeni programok is népszerűek voltak. Szombaton is volt még ez-az, de mivel jómagam is a Mercuriusok egyike vagyok, így türelemmel viseltetek környezetem és magam iránt, így továbbra sem sorolom, hogy mi volt még.
Vasárnap este is sokan kimenekültek otthonukból a Konyhára, s nem húzták el hamar a Csíkot, a Várkertben (Irie) Maffia módjára várták, hogy most múljon pontosan. A Magashegyi Underground koncertjén is sokan buliztak, de nem vetkőztek ki teljsen magukból.
S Csíkban a nyári évszak valóban nagyon kiszámíthatatlan. Ez be is igazolódott az elmúlt hét végén, de mint tudjuk, a térségben feljegyezték, egyszer négy napig is eltartott. Ezúttal már az indítója is négynapos volt, így a Homo Mercurius bizakodó. Csak tudnánk, hogy mi lett a báránnyal!



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!