A székely identitás alakulása

Kávéházi hangulat volt a kultúrotthonban. Sokan érdeklődtek FOTÓ: KOVÁCS NÁNDOR‒HUNOR

A nemzeti ünnepre hangolódtak a hétvégén Csíkszentgyörgy község lakosai: A székely identitás alakulása 1848-tól napjainkig címmel tartott előadást Orbán Zsolt történelemtanár a csíkszentgyörgyi kultúrotthonban, illetve Antal Tibor, a Gyimesvölgye Férfikórus vezetője énekszóval tette ünnepélyesebbé az előadást március 12-én, pénteken délután. A program szervezője a Tivai Nagy Imre Társaság volt, támogatója pedig a Csíkszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal.

Úgy rendezték be a kultúrotthont a csíkszentgyörgyi fiatal önkéntesek, mintha kávéház lenne: a Pilvax hangulatát szerették volna felidézni az asztalok és székek elrendezésével, illetve a piros, fehér és zöld színű díszítéssel. Előbb Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy község polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd Markó Ilona magyartanár, a Tivai Nagy Imre Társaság tagja bemutatta a meghívott előadókat.
Orbán Zsolt történelemtanár a székelység sorsáról, a nemzeti identitástudat alakulásáról tartott előadást. Hozzáfűzte: székely hallgatóság még soha nem hallotta ezt az előadást. Mint mondta, a történelemtudomány szerint az 1848-as forradalom és szabadságharc volt az az esemény, amikor a székelyek a magyar polgári nemzet része lettek, viszont ez vitatott kijelentés. A továbbiakban mítoszromboló előadásában bemutatta, hogyan látták mások a székelyeket, és hogyan vélekedett magáról a székelység. Az előadásban olyan történelmi személyekről is hallhatott a közönség, akik alcsíkiak voltak, vagy éppen csíkszentgyörgyiek: az előadó többek között utalt Márton Ferenc, Gál Sándor és Tivai Nagy Imre munkáira is. Emellett a székely identitást jelző szimbólumokra is kitért, és a székely zászló motívumairól, valamint a székely a himnuszról kialakult közkeletű tévhiteket is eloszlatta az előadó, majd arra is szólt, hogy napjainkban a székely kifejezés nemcsak nemzetiségre, népcsoportra utal, hanem márkaként is funkcionál. Kifejtette: a székely termékek nemcsak Székelyföldön ismertek, különböző vásárok ‒ például a bukaresti Ozosep vásár, a manchesteri Góbé Fesztivál és a budapesti Székely Fesztivál ‒ esetében látható, hogyan zajlik a székely márkaépítés. Az előadás után Antal Tibor népdalénekes olyan dalokat adott elő, amelyek az 1848–49-es eseményeket idézték fel: a Gyimesvölgye Férfikórus vezetőjének hangja betöltötte a kultúrotthon nagy előadótermét. Végül Péter Laura, a Tivai Nagy Imre Társaság tagja és az esemény egyik szervezője megköszönte a mintegy ötven érdeklődőnek a részvételt, az előadóknak pedig a tanulságos és szórakoztató műsort.

Péter Ágnes