A speciális igényű fiatalokra is gondolnak

Több mint tíz képzőművészeti technika használatával, illetve a Csíki Székely Múzeum állandó és ideiglenes kiállításaival ismerkedtek meg az intézmény nyári táboraiban részt vevő gyermekek. A múzeum nyári táborai ezzel nem értek véget: Demény Enikő és Kádár Kincső múzeumpedagógusok a speciális igényű fiatalok foglalkoztatását is szem előtt tartják.

[dropcap]T[/dropcap]íz nap alatt negyven 1–4. osztályos gyermek ismerkedett meg a Csíki Székely Múzeum kiállításaival, illetve a kiállítótermekben látható képzőművészeti technikákkal.

Megkedvelt múzeumi foglalkozás
A nyári táborba érkező gyermekek egy része már visszatérő felfedezője a múzeumpedagógusok érdekes és izgalmas foglalkozásainak, az idei kétszer egy-egy hetes nappali táborban azonban nagyon sok új, előkészítő osztályos érdeklődő is érkezett.
– Örülünk annak, hogy egy újabb generáció érdeklődik a múzeumi foglalkozások iránt, a tapasztalataink azt mutatják, hogy akik megkedvelik az itteni hangulatot és a kreatív tevékenységeket, azok egészen negyedikes korukig visszatérő táborlakók a nyári rendezvényeinken – mondták a múzeumpedagógusok.
Az idei tábor fő tevékenységeit a Szárhegy 40 című kiállítás köré szervezték a múzeumpedagógusok, a fiatalok így megismerkedhettek a különböző tematikájú és technikájú festményekkel, majd maguk is kipróbálhatták azoknak az elkészítését.
– A különböző geometriai formák egymás mellé helyezésével kísérleteztünk, illetve ismerkedtünk az absztrakt művészetekkel, de dolgoztunk kartonpapírral és fonallal, gipsszel növényi lenyomatokat készítettünk, illetve textúrákat gyűjtöttünk, mandalákat raktunk ki – sorolta lapunknak Demény Enikő.

Egyéni tárlat a saját alkotásokból
A múzeumpedagógusok által vezetett tábor alkalmával a gyermekek meglátogatták a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítóteret, ahol németalföldi portrék mintájára korabeli gallérokat készítettek és fotogramokat örökítettek meg, majd ellátogattak a Székely Nemzeti Múzeumba is, ahol szintén múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták a gyermekeket.
– A tábor utolsó napján összefoglaltuk a tanultakat, és mindenki egy kartondobozban berendezte a saját képzőművészeti kiállítását, a doboz tetejét kivágva a kiállítóterekre jellemző világítást is megoldottuk, a falakon portrék, csendéletek, tájképek, önarcképek kaptak helyet, voltak, akik szobrokat is elhelyeztek a kiállítótérben – tudtuk meg Kádár Kincső múzeumpedagógustól.
Mindkét nyári tábor végén kiállítás készült a résztvevők munkáiból, ezt a szülők is megtekinthették. A kiállításhoz a gyermekek tervezték meg a plakátot, a belépőjegyet, de ők voltak a tárlatvezetők, teremőrök, illetve tárlatrendezők is. A nyári táborokat a Communitas Alapítvány és a Harmopan támogatta.

Sérült gyerekekkel folytatják
Ezen a héten a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ szakembereinek a bevonásával a fogyatékkal élő gyermekeket szeretnék fogadni a múzeumpedagógusok a Csíki Székely Múzeumban.
– Fogadtunk már az AutHelp Egyesület munkatársainak a bevonásával autista gyermekeket is. Szeretnénk a továbbiakban még szélesebb körben nyitni a speciális igényű fiatalok felé, természetesen az ő múzeumpedagógiai foglalkozásaikat szakemberek bevonásával tervezzük meg – mondták a múzeumpedagógusok.

Pál Bíborka