A nyolcadikosok többsége tudja, mi szeretne lenni

A nyolcadik osztályos tanulók többségének már határozott véleménye van arról, hogy milyen szakmát szeretne tanulni, és ennek érdekében hol folytatná tanulmányait az általános iskola befejezése után – derül ki a megyei pszichopedagógiai tanácsadó központ felméréséből. A 14-15 évesek körében továbbra is az elméleti gimnáziumok a legnépszerűbbek, a szakképzésben kínált területek közül pedig főként a gépészet, a mezőgazdaság és a kereskedelem, illetve a vendéglátóipar iránt érdeklődnek.

08_nyolcadikosok

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség kezdeményezésére a 2015–2016-os tanélv első felében is elkészítette a megyei pszichopedagógiai tanácsadó központ a nyolcadikos diákok körében azt a felmérést, amelyben azok továbbtanulási terveit vizsgálták a szakemberek. A kérdőíves felmérésre a végzős diákok 88 százaléka – 2760 fiatal – válaszolt, az összesített eredmények pedig azt mutatják, hogy a 14-15 évesek többségének már határozott véleménye van arról, hogy mi szeretne lenni.

Pedagógus, sportoló, szakmunkás
A tanácsadó központ által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentum szerint a nyolcadikosok 17 százaléka pedagógusként szeretne felnőtt korában tevékenykedni, 15 százalékukat a versenysportok érdeklik és profi sportolóként képzelik el a jövőjüket, 10 százalékuk pedig szakmunkásnak készül. A statisztikai adatok szerint csökkenő sorrendben az orvos, művész, kutató és informatikus szakmák következnek a fiatalok által megnevezett és szívesen gyakorlandó munkakörök között.
Általában ugyanezeket a szakmákat nevezték meg a diákok az előző tanévben is, évről évre enyhén növekszik azonban a médiával kapcsolatos – bemondó, szerkesztő, vágó, újságíró – igények aránya. A felmérésben részt vevők 7 százaléka ugyanakkor még nem tudja, hogy milyen szakmát választana magának.

Elméleti középiskolákat céloznak meg
A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a nyolcadikosok milyen típusú iskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat: a válaszadók 40 százaléka, 1090 diák elméleti gimnáziumba készül, 23 százalékuk szakiskolába, 17 százalékuk szaklíceumi osztályba, 11 százalékuk pedig valamelyik tehetségápóló szakközépiskolába. A nyolcadikosok 9 százaléka, 251 diák még nem tudja, hol folytatja tanulmányait.

Van, aki a szakképzést fontolgatja
A kutatás külön kitér arra, hogy a szakközépiskolákban kínált képzések közül melyik területek a legnépszerűbbek a fiatalok körében, az összesítés szerint a nyolcadikosok főként a gépészet, mezőgazdaság, kereskedelem, illetve a vendéglátóipar és turizmus iránt érdeklődnek, érdekességként pedig megemlíti a tanulmány, hogy egyetlen fiatal érdeklődik a nyomdaipar és öt a vegyipar iránt. Négy fiatal jelölte meg a könyvtáros szakmát és 17-en érdeklődnek katonai karrier iránt, olvasható az összegzésben.

Igénylik a „gyárlátogatást”
Egyébként a felmérés szerint a tanulók többsége, 82 százalék szeretne magyar tannyelvű osztályban továbbtanulni és hasonló arányban adták azt a választ, hogy Hargita megyében választanak középiskolát a nyolcadik befejezését követően. Az érintett célcsoport továbbtanulásával kapcsolatosan a szakemberek nagyon fontosnak tartják, hogy a fiatalok minden téren kielégítő felvilágosítást kapjanak a pályaválasztásra vonatkozóan, ezért a felmérésben arról is érdeklődtek, hogy a nyolcadikosok mit tartanának igazi segítségnek ezen a területen. A válaszadók negyede vélekedik úgy, hogy a legnagyobb segítséget az jelentené, ha a szakemberek munkahelyén tölthetne egy napot és „kipróbálhatná” a szakmát. Ugyancsak közel ugyanennyien szeretnének elbeszélgetni az általuk továbbtanulásra kiválasztott iskola tanáraival, diákjaival, a pályaválasztási tanácsadást pedig a tanulók közel ötöde sorolta a hatékony tájékozódási módok közé.
A megyei pszichopedagógiai és tanácsadó központ felmérésének eredményeit a tanfelügyelőség felhasználja a következő tanév beiskolázási tervének elkészítéséhez.

Pál Bíborka