A nagy rohanás értelme

Világjárvány ide, világjárvány oda, mégis nagy a rohanás. Hiába a karácsony az karácsony, a bevásárlási roham meg bevásárlási roham marad. Nincs ez másként idén sem. Idejében, vagy legalább az utolsó pillanatban be kell szerezni az ajándékokat. Az egyik ajándékboltba jómagam is benéztem, meglepően sokan voltak benne. Ha azzal bíbelődtem volna, hogy megkeresem a beszerezni vágyott portékát és sorba álltam volna a pénztárnál, akár egy-másfél órát is eltölthettem volna ott. De ennél ravaszabb voltam. Előtte egy nappal kinéztem magamnak a vásárfiát a világhálón, felhívtam a cégvezetőt, aki kedvesen felajánlotta, hogy félreteszi nekem az árut. Így megúsztam a keresgélést a boltban, elég volt annyit mondanom, hogy a félretett csomagért jöttem. Gyorsan fizettem és távoztam. Valahogy mindig is így képzeltem az ideális bevásárlást. Az ember jó előre eldönti, hogy mit szeretne és a lehető legrövidebb idő alatt megvásárolja, ahelyett, hogy félóráig keresgéli a polcokon, hogy vajon mi lenne a megfelelő ajándék.  
Tudom, persze nem mindenki ilyen szerencsés, nem ér rá előre válogatni, ott helyben gyorsan kell dönteni. Nem irigylésre méltó helyzet. No meg tudom azt is, hogy sokaknak még jól is esik a nézelődés, mert örömüket lelik a megfelelő ajándék kiválasztásában. Emiatt aztán nem sajnálnak erre a műveletre időt, energiát pazarolni. Ahogy a legendás LGT zenekar énekelte: mindenki másképp csinálja. 
Azt hiszem, így van ez jól. Minden évben rituálészerűen ugyanazokat a köröket futjuk. Persze sietünk, rohanunk, de van ebben a rohanásban valami megnyugtató is. Tökéletesen alkalmas ugyanis arra, hogy elterelje a figyelmünket az összes többi gondunkról. Sokunknak jól fog esni ez a pár nap munkaszünet. Az egész éves hajtás után megpihenni egy kicsit, együtt lenni szereteinkkel egészen kellemes időtöltés. A családi együttlét pedig akkor is jól tud esni az ember fiának – nyilván a lányának is –, ha történetesen kevésbé vallásos. 
A karácsonyról nehéz újat mondani, legfeljebb felkészült lelkészeknek sikerülhet. Ezért mi most nem is kontárkodunk bele az ő munkájukba, mert ők jobban tudják, hogy mi az ünnep üzenete. Természtesen a kereskedők is kihasználják az alkalmat, és amondó vagyok, hogy jól teszik. Nem baj az, ha ilyenkor egy kicsit felpörgetjük a járvány sújtotta gazdaságot. Ha belegondolunk abba, hogy a vásárlásunkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy más családoknak is szebb legyen a karácsonya, akkor akár még azt is mondhatjuk, hogy nem ördögtől való a nagy vásárlási láz. 
Idén talán sokkal jobban jön a karácsony, mint máskor. Komisz egy évünk volt, a koronavírus-járvány sokak számítását húzta át. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ilyenkor még jobban szükségünk van szeretteink közelségére. Végre pár nap pihenő! Az is előfordulhat, hogy ez a legjobb dolog a rohanásban. Nevezetesen, hogy legalább ilyenkor egy kicsit meg lehet állni.
Békés, boldog ünnepet mindenkinek!

Kiss Előd-Gergely