Hirdetés

A magyar kormány növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást

A magyar kormány a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást, és támogatja a Rákóczi Szövetség iskolabuszprogramjának elindítását Erdély szórványtelepülésein – jelentette be Panyi Miklós, a magyarországi Miniszterelnökség stratégiai államtitkára sajtótájékoztatón szerdán Kolozsváron.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 5 perc
A magyar kormány növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást
Panyi Miklós Fotó: kormany.hu

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint az erdélyi szórványmegyék magyar oktatási szakembereinek jelenlétében zajló sajtótájékoztatón Panyi Miklós rámutatott: az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti.

A csökkenő gyermeklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása,

az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell.

– Egy ilyen eszköz lehet az iskolabuszokból álló hálózat fenntartása, ami segíti a magyar anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférést – mondta el Panyi Miklós. Hozzátette: ez fontos segítség a magyar családoknak, a helyi magyar közösségeknek és az iskoláknak is, hogy fenn tudjanak maradni.

A magyarországi államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a magyar iskolát választók mellett, és emlékeztetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) tett tavaly novemberi bejelentésére, mely szerint a kormány a jelenlegi 22 400 forintról a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást.

Elmondta: Kárpátalján a háborús nehézségek miatt januártól bruttó 100 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak a magyar oktatás mellett döntők, és a következő tanévtől hasonló nagyságú összeg jut a többi határon túli magyar közösség magyar iskola mellett döntő tagjainak is.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke emlékeztetett: a szervezet a maga civil eszközeivel járul hozzá a külhoni magyar oktatás fenntartásához, és 2004 óta a Felvidéken strukturált iskolaválasztási programmal is jelen van.

– E program mögött Magyarországon az elmúlt években nagyszabású társadalmi összefogás jött létre – mondta, hozzátéve, hogy a székelyföldi megyék kivételével Erdélyre is kiterjesztették. Jövő tanévtől a Felvidéken tavaly beindított iskolabuszprogrammal is „rákanyarodnak” Erdélyre, harmincegy szórványtelepülésen vezetik be a magyar kormány támogatásával, az Iskola Alapítvánnyal együttműködve.

Csáky Csongor elmondta:

a program keretében tizenegy erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről harmincnégy általános iskolába.

Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken – mondta –, ahol ennek hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma. Hangsúlyozta: nem púp akarnak lenni „a lét és nemlét között működő iskolák nyakán”, ezért a kilenc személy szállítására alkalmas harminchat iskolabusz teljes üzemeltetését vállalják. A járműveket 501 millió forintért vásárolták a magyar kormány támogatásával.

– Minden olyan támogatás, program, mely a magyar nyelvű oktatást tovább segíti, üdvözlendő – jelentette ki Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján arról számolt be, hogy 2012 és 2021 között Erdély tizenöt megyéjében 10 százalékkal, 1,05 millióról 940 ezerre csökkent a közoktatásban tanuló diákok száma.

A létszámcsökkenés az alapfokú és középfokú oktatásban minden szinten tetten érhető, és a magyar közösségeket a román népességnél nagyobb mértékben érinti

– mondta számokkal alátámasztva.

Az iskolabuszprogram helyszíneinek kiválasztásáról az MTI kérdésére elmondta: egy előzetes felmérés alapján azokat a településeket, iskolákat részesítették előnyben, melyek a legtöbb gyereket tudják bevonzani, hiszen a romániai iskolabuszprogram számos településen nem működik, rossz a jármű, vagy nincs, aki vezesse.

A tizenöt erdélyi megyében ingyenes délutáni oktatási programot is működtető alapítvány elnöke arról is beszámolt, hogy egyes településeken már kezdenek látszani az eredmények: nő a magyar iskolába iratkozók száma. A jövő évi beiskolázási program áprilisban indul az újabb támogatási eszközöket is hangsúlyozó kampánnyal.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!