A Madarasi-Hargita villanyhálózatának kiépítéséről tartottak megbeszélést

Megbeszélést szervezett a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás Székelyudvarhelyen kedden, amelynek témája a Madarasi-Hargita villanyhálózatának kiépítése volt. Az eseményen az érintett önkormányaztok, illetve közbirtokosságok vezetői mellett a turisztikai szolgáltatók és panziótulajdonosok is jelen voltak. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 6 perc
A Madarasi-Hargita villanyhálózatának kiépítéséről tartottak megbeszélést
Egyeztetés a közös cél érdekében Fotó: Hodgyai István

Munkamegbeszélést tartott Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás Székelyudvarhelyen, amely keretében bemutatták azt a szakjelentést, amely a Madarasi-Hargita villanyhálózatának kiépítéséért tett intézkedéseket foglalta magában.

Bár a megbeszélés elején egymásnak feszültek az állaspontok, az esemény végére sikerült közös nevezőre jutniuk a feleknek, annak érdekében, hogy a Madarasi-Hargitán a villanyhálózat kiépítése sikeres legyen. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, több mint egy évtizedes elhatározás és tevékenység predesztinálta ezt a megbeszélést, legfőbb céljuk pedig a villanyhálózat kiépítése és rendbetétele.

Új lendülettel, ismét nekivág a fejlesztési társulás, hogy a Hargita-hegységet és a Madarasi -Hargitát olyan rendezési tervvel, stratégiával tudja felvértezni, amely egyrészt rendet és rendszert teremt, valamint olyan fejlesztési lehetőségeket tart szem előtt, ami környezettudatos és környezetbarát, turisztikai szempontból pedig minél hatékonyabb kihasználása is a Hargita-hegységnek 

– mondta az alelnök.

Hodgyai István

Hozzátette, nehéz az álláspontokat összehangolni, mivel nagyon sok érintett van, több önkormányzat adminisztratív területe érintett, éppen ezért a megyei önkormányzathoz fordulhatnak törvény szerint az adminisztratív területet átfogó fejlesztések elvégzéséért. Kiemelte, a megyei önkormányzatnak segítő szerepe van az ügyben.

– Mi türelmesek vagyunk, bár a türelmünk versenyt fut az idővel, hiszen jó lenne, ha biztonságossá tudnánk tenni a turisztikai kínálatot a turisták, a működtető szolgáltató cégek és az önkormányzatok számára is.

Öt önkormányzat érintett, és fontos az, hogy a polgármesterek egyeztessenek, közös nevezőre jussanak, hiszen csak együttműködéssel lehet építeni a Madarasi-Hargitát – vélekedett Bíró Barna Botond. Ugyanakkor arra biztatta a jelenlévőket, hogy a jövőben is folytassák és rendszeresítsék ezeket a beszélgetéseket, bizalommal forduljanak a közös cél érdekében egymáshoz, hiszen ha nincs meg az egyetértés közöttük, senki nem képes segíteni rajtuk.  

A munkamegbeszélés végén a jelenlevők arra az elhatározásra jutottak, hogy az érintett önkormányzatok megbízzák a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulást, hogy készítsen egy tanulmányt a Madarasi-Hargitáról, és ennek a tanulmánynak a nyomán majd az érintett területtulajdonosokkal egyeztetve a megyei önkormányzat is vállaljon egyfajta segítséget, hogy kimozdítsák a helyzetet a jelenlegi holtpontól.

Madár Zsolt, a fejlesztési társulás ügyvezető igazgatója elmondta, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás a villanyhálózat kiépítését nem hosszú távú célként fogja fel, hanem minél előbb meg szeretné oldani a problémát, és egy olyan stabil villanyhálózatot alakítanának ki, amely megfelelően ellátja a beruházókat. Mint mondta,

az elmúlt időszakban egy szakjelentést készített el a Hargita megyei főépítészi igazgatóság, amelyben Szentegyháza, Kápolnás és Zetelaka álláspontját összegezték az üggyel kapcsolatosan.

Hodgyai István

– Ebben a szakjelentésben mindhárom település álláspontja szerepel, és nemcsak a villanyhálózattal kapcsolatosan, hanem benne van, hogy milyen eddigi megvalósításaik, intézkedéseik voltak, hány építkezési engedélyt bocsátottak ki stb. Erre azért volt szükség, hogy ennek ismeretében tudjunk a jövőben megfelelő döntéseket hozni – ismertette Madár Zsolt.

Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere elmondta, településük pozitívan áll hozzá a tervezett fejlesztéshez és minden olyan beruházáshoz, amely a jelenlegi káoszt rendezni kívánja.

– Ez a villanyhálózat, hálózatbővítés is azért jó, mert a meglévő helyzetet is rendezi, és ad egy víziót. Mi pozitívan állunk hozzá az egész övezeti rendezési tervhez, úgy véljük, a legfontosabb a közművesítések megvalósítása

– fogalmazott az elöljáró.

A megbeszélésre Hargita Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, Fekete Örs is meghívást kapott. Az eseményen elhangzott, a Madarasi-Hargitán történik a téli időszakban a legtöbb baleset, éppen ezért nagyon fontos, hogy az állandó szolgálatot teljesítő hegyimentők megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni.

– Hegyimentőbázisunk és elsősegélynyújtó pontunk is van, hiszen az elmúlt időszakban nagyon súlyos balesetek is történtek, és a nyári szezon is egyre zsúfoltabb, éppen ezért mi is fokozottabb jelenlétet kell hogy biztosítsunk. A villanyprobléma nekünk is nagy gond, fontos lenne, hogy a kollégák megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni, hiszen ha biztonságban van és jó ellátásban részesül a turista, biztos, hogy vissza fog térni – vélekedett Fekete Örs.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!