Hirdetés

A kulcs a történelem

A kisemberekről szól. Azokról, akik élik hétköznapjaikat, közben átvonul fölöttük, közöttük a történelem – jellemezte Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín színművésze a Hegedűs a háztetőn című darabot, amelyet hamarosan bemutat a csíkszeredai társulat. Az előadók keddi sajtótájékoztatójukon harangozták be a bemutatót, egy rövid részlet erejéig ízelítőt is nyújtottak az előadásból.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
A kulcs a történelem
Hegedűs a háztetőn. Pillanatkép a készülő előadásból Fotó: László F. Csaba

Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója emlékeztetett: a Hegedűs a háztetőn című darabot először 1964-ben mutatták be a Broadwayen, azóta is folyamatosan játsszák szerte a világon. A darab Sólem Aléchem története alapján íródott, akit a jiddis irodalom Mark Twainjének is tartanak. Mint részletezte, a Csíki Játékszín már tizenhat évvel ezelőtt színpadra vitte, most ismét elővették, hogy egy egészen más, új formában, felállásban és kivitelezésben mutathassák meg a közönségnek.

– A titok, amiért világszerte időszakosan előveszik ezt a darabot, abban rejlik, hogy a kisemberekről szól. Azokról, akik élik hétköznapjaikat, közben átvonul fölöttük, közöttük a történelem, és láthatjuk, ez hogyan hat rájuk. Ez nem tud érdektelen lenni a mindenkori közönség számára – vélte Kányádi Szilárd, a darab egyik főszereplője.

A mostani produkció rendezője Erwin Șimșensohn, aki Bodor Johanna koreográfussal, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervezővel, Bene Zoltán zenei vezetővel és Constantin Baciu világítástervezővel együtt teremtette meg a Hegedűs a háztetőn legújabb formáját.

Erwin Șimșensohn a Konstancai Állami Színház igazgatója, aki most rendez először musicalt, ráadásul idegen nyelven. Elmondta, nagy kihívás volt számára, hogy nem román nyelven kellett rendeznie, de rendkívüli háláját fejezte ki a Csíki Játékszín társulatának és minden, az előadáson dolgozó művésznek. Meglátása szerint a csíkszeredai színház társulata egyedülálló, külön kiemelte a színészek munkamorálját, tehetségét és felkészültségét. Továbbá megköszönte a darab a koreográfusnak, a díszlet- és jelmeztervezőnek, illetve a zenei vezetőnek is az elvégzett munkát.

– A Csíki Játékszín színészei mindenben tehetségesek, amire szükség van ahhoz, hogy egy jó musicalt színpadra vihessünk. Mindenki tud és hajlandó énekelni, táncolni, nem csupán a társulat egyes tagjai, ezért öröm számomra a közös munka – hangsúlyozta a rendező.

Erwin Șimșensohn ugyanakkor kifejtette: nagy vágya volt, hogy musicalt rendezzen, szerinte a műfaj a színházi teljesítményt egy másik, magasabb szintre emeli. Az, hogy a csíkszeredai színház társulatának már volt előzetes tapasztalata a musicallel, a zenés-táncos műfajjal, sokat segített a próbák során.

Az eseményen jelen volt Carmencita Brojboiu is, aki több mint huszonöt éve dolgozik díszlet- és jelmeztervezőként, 2006 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. Elmondta, nagyon inspirálja Csíkszereda és az itt élő emberek. Sok magyar színházban dolgozott már országszerte, és csupán néhány szót ért magyarul, mégis közel érzi magát az itteniekhez. Külön kiemelte, mennyire értékeli, hogy az itteni emberek számára nem létezik a lehetetlen, mindent képesek megoldani, dolgos, tiszta szívű emberek.

– Számomra a színház a történetmesélésről szól, egy jó színházi előadás valamit el kell hogy meséljen. Ha úgy mész ki egy előadás után a teremből, mint ahogy odaérkeztél, akkor nem működött az előadás, nem adta át a mondandóját. Úgy kell elhagynod a termet, hogy gondolkozol rajta, valamit megmozgat benned, formálja a véleményed – fejtette ki a díszlet- és jelmeztervező.

Bodor Johanna koreográfus már dolgozott a Csíki Játékszín művészeivel a Csárdáskirálynő című darab készítése során. Mint mondta, az új darabban is sok koreográfia van, sok hagyományos elem, közben valami frisset, élőt kellett belevinniük.

– A célom az, hogy hassunk a nézőre. Minden, amit tudok a színházról, a táncról, azt megpróbáltam átadni, beletenni a koreográfiába, és hálás vagyok, hogy hagytak kibontakozni – fűzte hozzá a koreográfus.

A tizenhat évvel ezelőtti Hegedűs a háztetőn darabban Percsiket, a diákot alakító Kosztándi Zsolt az új formátumban egy orosz csendbiztost, rendőrt játszik. Megjegyezte: érdekes megtapasztalni az idő múlását. Mint mondta, jó érzéssel tölti el, hogy a színház oda jutott, hogy igen, másodszor is gyertek be, nézzétek meg az előadást, mert mondanivalójában ez teljesen más lesz, mint az, ami tizenhat évvel ezelőtt volt.

A Csíki Játékszín legújabb darabjában két fiatal színész, Tatár Zsuzsa és Nagy Gellért is fontos szerepet kaptak, egy párt játszanak. Nagy Gellért szerint a musical olyan műfaj, amit nagyon nehéz igazán jól művelni, mivel egyszerre sok dologra kell koncentrálni. Az eseményen az is elhangzott: Tatár Zsuzsa ezelőtt még nem játszott musicalben, ez az első ilyen tapasztalata.

– Számomra ez egy nagy kihívás. Egyrészt azért, mert ez az első ilyen előadásom, másrészt azért, mert nagyon sok emberrel kell együtt dolgoznom, akik közül sokakat nem ismerek, még barátkozom ezzel az egésszel – fejtette ki a színésznő

A Hegedűs a háztetőn című előadást, a nagy érdeklődésre való tekintettel, két alkalommal, december 29-én és 30-án is bemutatják. Az óévbúcsúztató ünnepi előadásokra a belépőjegy ára 50 lej. A színház jegypénztára hétköznapokon 13–15 óra között van nyitva, az ünnepi nyitvatartási rend miatt december 26-án, hétfőn, zárva lesz.

Kövessen a Facebookon!