A közpénzből egy banit is lopni bűncselekmény

A kormány által beterjesztett formában fogadta el szerdán a képviselőház a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet, így ebben nem szerepel értékhatár, amely fölött a hivatali visszaélés bűncselekménynek számít.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
A közpénzből egy banit is lopni bűncselekmény
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a  törvényjavaslatot 191 támogató és 66 ellenszavazattal, 12 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház döntő házként. A tervezetről múlt héten szavazott a szenátus, amely több módosító indítványt is elfogadott, egyebek mellett azt, amelyik 250 000 lejes értékhatárt vezetett be a büntető törvénykönyvbe a hivatali visszaélés meghatározásánál. A képviselőház jogi bizottsága azonban kedden a módosító javaslatok nélküli formában hagyta jóvá a tervezetet, és ezt a változatot fogadta el szerdán a plénum is.

A megszavazott tervezet szerint 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a köztisztviselő, aki hivatali kötelességei teljesítése során tudatosan elmulasztja egy törvényi előírás végrehajtását, vagy pedig az előírást egy másik jogszabály megsértésével hajtja végre, és ezzel kárt okoz, vagy súlyosan károsítja egy természetes vagy jogi személy jogait vagy jogos érdekeit.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!