Hirdetés

Mentesülnek a betegszabadságon lévő személyek bizonyos kategóriái a 10 százalékos járulék kifizetése alól

Elfogadta keddi ülésén a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amelyik mentesíti a betegszabadságon lévő személyek bizonyos kategóriáit a 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulék kifizetése alól – számolt be a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján Mihai Constantin.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Mentesülnek a betegszabadságon lévő személyek bizonyos kategóriái a 10 százalékos járulék kifizetése alól
Képünk illusztráció Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A kormányszóvivő elmondta, hogy a Ciolacu-kabinet voltaképp az erről szóló, múlt csütörtökön elfogadott jogszabályt pontosította még a Hivatalos Közlönyben való megjelenése előtt, mert félreértelmezhető volt.

A kedden elfogadott módosítás lényege, hogy a gyakori betegségekben szenvedő személyek betegszabadsága idején folyósított juttatás járulékköteles, de egy sor más betegségben szenvedők juttatása nem.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a gyakori betegségeket a 01-es kóddal jelölik az orvosok a betegszabadságról szóló igazoláson. A sürgősségi rendelet pedig azt írja elő, hogy a 01-es besorolású betegségben szenvedő személyeknek ki kell fizetniük a 10 százalékos járulékot – magyarázta.


Hirdetés

Az összes többi beteg mentesül a járulékkötelezettség alól. Így nem kell fizetniük a rákbetegeknek, a tbc-ben, HIV/AIDS-ben szenvedő betegeknek, az égéssérülteknek és a sürgősségi orvosi ellátásban részesülő személyeknek, de ide tartoznak a szülési szabadságon lévő vagy a beteg gyermeküket gondozó nők is – idézi az Agerpres hírügynökség Constantint.

A kormányszóvivő hozzátette, hogy nyilvánvalóan továbbra is az orvos feladata a betegség besorolása és a betegszabadság kiírása.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!