Hirdetés

40 ezer lejes bírságot szabtak ki, mivel a fogyasztóvédők szerint fertőzési forrás lehet a medvetrutyikonzerv

Negyvenezer lejre bírságolta a Kovászna megyei fogyasztóvédelem a Hargita megyében bejegyzett Xindex ECO SRL. céget, amely medvetrutyikonzervet kínál eladásra Kézdivásárhelyen és Torján – írja Facebook-bejegyzésében a háromszéki fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársa.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
40 ezer lejes bírságot szabtak ki, mivel a fogyasztóvédők szerint fertőzési forrás lehet a medvetrutyikonzerv
Fotó: Mircea Diacon/Facebbok

A bírság oka, hogy a termék magyarul írt címkéjén a következő áll: gluténmentes, tartósítószermentes, vegán termék, friss termék, eredeti székely termék, illetve a konzerv felbontása nélkül korlátlan ideig megőrzi minőségét, és a felbontáshoz székely bicska használata ajánlott.

A fogyasztóvédelem szerint ezek olyan tulajdonságok, amelyeket az élelmiszereknek tulajdonítanak, bár a terméken az írják, hogy emberi fogyasztásra nem ajánlott.

Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség magyarellenességről is ismert munkatársa egyébként ezt egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki.

Mircea Diacon/Facebook

Mint írta, „a medveürülék-konzerv előállításához frissen és forrón felhasznált alapanyag a barnamedve-ürülék, amely parazitákat, kórokozó mikrobaflórát tartalmazhat, amely a konzerv felbontása és a termékkel való fizikai érintkezés esetén az emberi szervezet számára fertőzési forrást jelenthet”.

Az ügyben megkerestük a Csíki Sört is, hiszen hozzájuk kapcsolható a termék, viszont nem kívántak nyilatkozni a bírsággal kapcsolatos kérdéseinkre.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!