2025-ben egyeztethet a katolikus és az ortodox egyház a húsvét közös időpontjáról

A katolikus egyház és a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus „fontolgatja”, hogy 2025-ben közös időpontban állapodjanak meg húsvét megünneplésére – jelentette ki csütörtök este az Agerpres hírügynökségnek Wilhelm Dancă teológus.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
2025-ben egyeztethet a katolikus és az ortodox egyház a húsvét közös időpontjáról
Illusztráció Fotó: freepik.com

A Bukaresti Egyetem római katolikus teológia karának dékánja szerint azért lenne alkalmas a naptári reform bevezetésére a 2025-ös év, mert akkor lesz az első nikaiai zsinat 1700. évfordulója, ráadásul abban az évben a nyugati és az ortodox kereszténység húsvétvasárnapja ugyanarra a napra, április 20-ára esik.

„Egy lehetséges közös időpontról a jubileumi évben egyeztetnek majd a felek” – nyilatkozta az egyetemi professzor, a Román Akadémia levelező tagja.
Wilhelm Dancă elmondta, hogy a nyugati és az ortodox keresztények közös húsvétszámításának gondolata megosztja a híveket, egy részük szkeptikusan viszonyul a naptári reformhoz. „Az ortodox egyház jelenleg más tekintetben is megosztott, nemcsak a naptár tekintetében” – jegyezte meg. Emlékeztetett arra is, hogy a keleti ortodoxok a Julianus-naptár szerint ünneplik a húsvétot.
Mindazonáltal a teológus szerint a katolikus egyház „optimista várakozással” tekint a 2025-ös évre, amikor meg lehetne tenni az első lépést a megállapodás irányába. „Van remény. És gondoskodnunk kell róla, hogy ne haljon meg...” – jelentette ki a dékán.
Wilhelm Dancă csütörtök este Keresztény húsvét és zsidó húsvét – hasonlóságok és különbségek címmel tartott előadást a bukaresti Dalles kulturális központban. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!