Édes-keserű

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc

Különleges futballeseményt hozott Csíkszeredába a Székelyföld Labdarúgó Egyesület együttműködésben a város csapatával, az FK Csíkszeredával. A nyári foci-uborkaszezon kellős közepén a FIFA-tól független labdarúgó-egyesületek szövetsége (CONIFA) háromcsapatos világbajnoki selejtezőtornája zajlott az elmúlt hét végén a város stadionjában. 
Józan paraszti ésszel azt gondolnánk, a futballínséges időben, kihasználva az esti kezdési időpontokat, özönlött a nép a mérkőzésekre, ám ez korántsem volt így. Pénteken, a Csíkszeredában fennállása óta első alkalommal szereplő Székelyföld Chameria elleni mérkőzése szellős fél házat vonzott, a két vendégegyüttes szombati összecsapása pedig bántóan üres lelátók előtt zajlott.
Talán legkevésbé sem túlzás, ha azt mondom, kisebb pofoncsapással ért fel a lanyha érdeklődés a szervezők és a résztvevők számára egyaránt. Fölösleges részletekbe menően ecsetelnem, micsoda szervezőmunkát igényel egy civil szervezettől és egy magánklubtól egy nemzetközi sportesemény megszervezése. Az emberi erőforrásokon túl anyagilag is komoly befektetés szükséges, aminek egy része a jegybevételekből térülhet meg. Ennek hiányában marad az anyagi és lelki űr meg a kérdőjelek: miért nem töltötte meg a nézőteret Székelyföld szívében ez az esemény? Válasz nincs. Lehet hivatkozni a jó időre, a többek által drágának tartott belépőárakra, vagy éppen a szombati hagyományőrző tömegrendezvényre, ám mindez korántsem elegendő indok arra, hogy miért nem gyűlt össze legalább Székelyföld mérkőzésére kétezer ember.
A pályára lépő játékosok, az őket felkészítő szakemberek a felkészülés kellős közepén vállalták a pluszkihívást. A klub alkalmazottai munka- és szabadidejüket nem sajnálva álltak az esemény mellé. A Székelyföld Labdarúgó Egyesület önkéntes tisztviselői szintén munkájuk mellett, szabadidejüket feláldozva szervezték a tornát. Ám az alacsony érdeklődés egyszerre elkeserítő és elgondolkodtató. Mert hol vonzzon telt házat a Székelyföldet képviselő csapat, ha nem a térség egyik központjában?
A mérkőzések hangulatát a helyi B-közép és a hozzájuk csatlakozó sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi drukkerek mentették meg. Hangos buzdításukkal űzték, hajtották az égszínkék mezes székely csapatot. Köszönet nekik és mindenkinek, aki eljött az FK Csíkszereda stadionjába. Legközelebb legyünk többen, mondjuk kétszer ennyien!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!