Hirdetés

Kis nép nagy győzelme

A csíkcsomortáni Kárpátok őre emlékműnél ünnepeltek pénteken a csíki székelyek, fejet hajtva és tisztelegve őseik előtt a győztes pozsonyi csata évfordulóján. A megemlékezésen számos érdeklődő – határon innen és túl, világi és egyházi elöljáró – vett részt. 

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 6 perc
Kis nép nagy győzelme
Az 1116 évvel ezelőtti pozsonyi csatára emlékeztek Fotó: László F. Csaba

Az ünnepségen elhangzott: 907-ben, 1116 évvel ezelőtt Pozsonynál elődeink dicsőséges győzelmet arattak a magyarok ellen törő, őket kiirtani akaró ellenség felett. Akkor is szükség volt az őrt álló és küzdő katonákra, de a nemzet összefogott és győzött. Ezt az összefogást, összetartozást és az őrködés fontosságát hirdeti a tíz évvel ezelőtt felállított impozáns alkotás, a Kárpátok őre emlékmű, amely a település büszkeségévé vált.

László F. Csaba
Az ünnepség kezdetén a történelmi egyházak képviselői áldásukat adták az ünneplő gyülekezetre. Csíki Szabolcs plébános, a gyulafehérvári egyházmegye ifjúsági főlelkésze úgy fogalmazott: „Csak Istennel szabad és lehet az életet élni. Mindennap csatában élünk, ezért veszélyben van identitásunk nemzeti és vallási szempontból, de ez a megemlékezés is megerősít minket”.
Solymosi Alpár unitárius lelkész virtusról, bátorságról, küzdőszellemről szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta: a fent említett erények nem engedik meg azt, hogy egy lépést is hátráljunk. Megemlítette, hogy

Csomortán a legbiztonságosabb helye a világnak, mert tele van őrállókkal.

Itt külön kiemelte a nagyapákat, mint őrállókat, akik hazavárják a küzdőket. A lelkész rámutatott: „A pozsonyi csata emléknapján az őrt álló szellemiségű emberekre emlékezünk, mert vigyázni kell arra, amit reánk bízott az Jóisten”.
A református lelkipásztor, Szatmári Szilárd pedig úgy fogalmazott: „Mindent Istennel kell kezdeni. Tőle induljunk és tőle kérjünk erőt”.

László F. Csaba

Elöljárók beszédei
Az egyházi áldást követően a házigazda szerepében Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Felszólalásában úgy fogalmazott: a dicsőséges pozsonyi csata, amit a feledés homályába akartak száműzni, megmutatta, miként védhetik meg a bátrak hazájukat az összefogás erejével. 
– Büszkék vagyunk honalapító hőseinkre. A szabadság vérrel szerzett jogunk, és őriznünk kell örökségünket – hívta fel a figyelmet az elöljáró. – Változás előtt áll a világ, nagy a felelősségünk. A jövőnk záloga rajtunk is múlik, hogy alakítói vagy elszenvedői leszünk a jövendőnek. Ezért szükségünk van Istenre, mert benne bízva építhetünk utat, templomot, iskolát.

A jogainkért mindig, minden körülmények között küzdeni kell. Erre bizonyíték az úzvölgyi temető ügye, ami minket igazolt. Nem a megosztottságot, hanem az egységet kell erősítenünk

– fejtette ki Ferencz Csaba. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a megemlékezések szükségességét hangsúlyozta.

László F. Csaba
– Szükség van ezekre a megemlékezésekre és az áldásos hírekre – utalt az Úzvölgyében elért sikerre –, ami az elvégzett munka öröme, elégtétele, a csendes küzdelem szinte hihetetlen eredménye – fogalmazott Korodi. A megyeszékhely vezetője párhuzamot vont az úzvölgyi helyzet és a pozsonyi csata között.
– A pozsonyi csata után is voltak vesztes és nyertes csaták,

Úzvölgyében is lesznek még bonyolult helyzetek, de többé már nem szabad elfelejtsük: ha ezután bárki oda leszúr egy keresztet, az már nem tud visszaélni a román közigazgatási törvénnyel, az temetőbitorló.

A földet nem hagyjuk, hinni kell, mert ha nincs hit, eredmény sincs – mondta Csíkszereda polgármestere. 
– Maradjunk itthon minél többen, adjuk át hagyományainkat, mert a megmaradásnak ez az egyetlen útja – fűzte hozzá beszéde végén.
Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Fodor Tamás konzul osztotta meg gondolatait hitről, erőről, közös kultúráról, amire a Kárpátok őre szobor emlékezteti.

László F. Csaba

Átadták a Kárpátok őre emlékdíjat
A megemlékezésen idén második alkalommal adták át a Kárpátok őre emlékdíjat egy olyan személynek, aki sokat tett Csíkcsomortánért, Székelyföldért, a magyarságért. Mihály Magdolna kapta az elismerést.  A Ferencz Csaba által elmondott laudációból kiderült, hogy a díjazott a Jászságból indulva, budapestiként csomortánivá vált. Az elöljáró szerint lokálpatrióta hozzáállása, kiemelkedő tevékenysége – verstáborok, közösségi programok szervezése – méltóvá tette a díjra. 
– A Kárpátok igazi őrei ti vagytok, csomortániak. Magyarul álmodtok, imádkoztok, magyarul beszéltek, hétköznapi hősök vagytok, mert az anyaországiakhoz képest nehezített pályán kell boldoguljatok – mondta a díjazott.
A megemlékezésen ünnepi műsorral emelték az alkalomhoz illő hangulatot. Az előadásban közreműködött a csíkcsomortáni Magyarok Nagyasszonya Néptánccsoport, Vaszi Levente népdalénekes, a Fölszállott a páva vetélkedő közönségdíjasa, a Gyimesi férfikórus, Both Béla tárogatós, valamint Flora Beáta egykori Csíki versünnep-résztvevő.
László F. Csaba



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!