Élelmiszer-árcsökkentést ígérnek, emelik az egészségügyi dolgozók bérét

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a kormányülésen elfogadják azt a sürgősségi rendeletet, amely megállítja az alapélelmiszerek árának emelkedését, és leszögezte, hogy ez az intézkedés segít növelni az állampolgárok vásárlóerejét. A kormány ugyanakkor elrendeli az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók bérének emelését.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Élelmiszer-árcsökkentést ígérnek, emelik az egészségügyi dolgozók bérét
Marcel Ciolacu miniszterelnök beiktatásakor Fotó: gov.ro

A kormányülés elején Ciolacu leszögezte, hogy ez az első fontos célkitűzése az általa vezetett kabinetnek, és a sürgősségi rendelet értelmében

14 alapélelmiszer ára fog csökkenni az árrés ideiglenes korlátozásával.

A mezőgazdasági minisztérium honlapján szerdán tették közzé a sürgősségi rendelet tervezetét, amellyel a kormány árréskorlátozással tervezi csökkenteni bizonyos alapélelmiszerek árát.

Három hónapig lesz érvényben az intézkedés
Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a tervezet értelmében a 14 élelmiszertermékre és termékcsoportra vonatkozó árréskorlátozás három hónapig lesz érvényben. Az intézkedés a termelési, behozatali, forgalmazási és kiskereskedelmi láncban részt vevő valamennyi jogi személyre érvényes, szervezeti formától függetlenül. A sürgősségi rendelet tervezete szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva.
A rendelettervezet azt is megszabja, hogy az árrést az érintett termékek áfa nélküli értékére kell rászámolni.

Növelik az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók bérét
A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette: a kormány egyúttal jóváhagyja azt a sürgősségi rendeletet is, amely az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók minden kategóriájának jövedelmét a törvény által előírt maximális alapbérszintre emeli, megjegyezve, hogy ezzel az intézkedéssel eleget tesznek az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban tett ígéreteknek.

„Az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók minden kategóriájának a 153-as bértörvény által előírt maximális alapbérszintre nő a fizetése”

– szögezte le Ciolacu a pénteki kormányülés elején.
Hozzátette: a rendelet biztosítja ugyanakkor a szükséges pénzalapokat a vakációs utalványok kifizetésére, az ügyeletért járó havi juttatásokra, és lehetővé teszi a kollektív munkaszerződés aláírását.
Ciolacu szerint a régóta fennálló méltánytalanságokat oldja meg a kormány ezzel a rendelettel.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!