Büszkén öltötték magukra 

A Székely Népviselet Napja segít ráhangolódni Csíkszeredában a szombati Ezer Székely Leány Napja hagyományőrző rendezvényre. A népviselet, a néptánc és az imádság ünnepét megelőző napon mindenkit arra biztat a szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, hogy öltse magára népviseletét, és úgy intézze hétköznapi teendőit. 

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Büszkén öltötték magukra 
Hagyományőrzés. Tánccal ünnepelték a Székely Népviselet Napját Fotó: László F. Csaba

Először 2017-ben szervezte meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Székely Népviselet Napját. Az immár hagyománnyá vált kezdeményezés célja ráirányítani a figyelmet a székely népviseletre, és arra ösztönözni a nagyvilág székelységét, hogy ezen a napon öltse magára a népviseletét.

László F. Csaba

A Hargita együttes arra is biztatja mindazokat, akik felvették népviseletüket, hogy készíttessenek, illetve készítsenek fotókat magukról, és küldjék be a hargitaneptanc@gmail.com e-mail-címre.

László F. Csaba

A beérkezett fényképeket az együttes közösségi oldalán megosztják. A néptáncegyüttes kezdeményezéséhez hazánk és a világ számos pontján csatlakoztak. 
Hargita Megye Tanácsa és a csíkszeredai polgármesteri hivatal alkalmazottai is népviseletbe öltöztek pénteken.
– Elég csak körbenézni, a kollégákon látni is a székely ruha viselésének az örömét.

Az üzenet egyszerű: a székely identitásunknak a megélése nemcsak a dalban, az énekben, az eseményekben, hanem viseletünkben is megélhető,

és ha ünnepélyesen hozzá tud tartozni a munkahelyi környezethez, annál nagyobb öröm nincs – mondta Korodi Attila, a megyeszékhely polgármestere.

László F. Csaba
Borboly Csaba megyeelnök arra biztatott, hogy minél több alkalommal öltsük magunkra a népviseletet.
– Azt tudom mondani mindenkinek, hogy aki székely ruhába öltözik, és úgy tesz-vesz, dolgozik, az talán még több, még jobb és tartalmasabb eredményt tud elérni, munkát végezni – mutatott rá a megyei tanács elnöke. 
A kezdeményező együttes a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház csíksomlyói fertőző- és tüdőgyógyászati osztályára is ellátogatott. Minden helyszínen az alkalmazottakkal rövid táncra is perdültek, illetve közös fotót is készítettek. 

László F. Csaba
András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója lapunk érdeklődésére azt mondta, amikor kezdeményezték az első Székely Népviselet Napját, akkor elsősorban a civileket bátorították arra, hogy öltsék magukra népviseletüket, napjainkban már intézmények munkatársainak sokasága csatlakozik a felhívásukhoz. 
– Mindemellett

a nagyvilág számos pontjáról küldik a fotókat, székelyek összekacsintanak a székelyekkel, viseletükkel még azt is jelzik, hogy honnan származnak.

Azt is tapasztaljuk, hogy egy-egy népviseletet látva sokan elkezdenek beszélni az elődökről, a múltról, arról, hogy hol vannak az ő gyökerei. Nagyon-nagyon jó a hangulat, ahová betérünk, és azt látjuk, hogy népviseletbe öltözve dolgoznak – mutatott rá András Mihály. 
László F. Csaba



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!