A nehézség lehetőség 

Rendkívüli, kihívásokkal teli évadot zár a Figura Stúdió Színház. Majdhogynem vándorszínházként kellett működniük, ehhez képest egy kisvárosnyi nézőnek kínáltak színházi élményt.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
A nehézség lehetőség 
Évadot értékelt a Figura. Lehetőségekre váltották a nehézségeket Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Nyolc új produkciót vitt színpadra és a Behívóval új műfajban is kipróbálta magát a Figura Stúdió Színház társulata a most záruló évadban. Legnagyobb eredménynek azt tartja a színház vezetője, hogy mindezek mellett a művelődési házból kiköltözni, az új székhelyet, az öntödét felújítani és beköltözni is sikerült.


– Soha ennyire megérdemelten nem jött az évad vége, mint most, talán az eddigi legnehezebb időszaka volt ez a Figurának.

Sikerült alapvető munkakörülményeket kialakítani az irodák és a műszak számára, és egy nagyon jól felszerelt, jól működő stúdiótermet is létrehoztunk. Megnehezítették a működésünket a körülmények, de attól vagyunk mi Figura, hogy ezeket a nehézségeket lehetőségként fogjuk fel – mutatott rá Albu István évadértékelőjében. 
Nagyon sok meghívásnak tett eleget a gyergyószentmiklósi színház ebben az évadban, és a Színházon kívül program is sok új helyszínre elvitte a produkciókat. Szám szerint

16 településen, 35 játszóhelyen és színpadon játszott a Figura 160 előadást, ezeken több mint 15 000 néző vett részt.


Az évad során két új színésszel bővült a társulat Barti Lehel-András és Pascu Tamara személyében, valamint Bartis Ernő műszaki munkatársként csatlakozott a munkaközösséghez. Távozót is bejelentett az igazgató: Sosovicza Anna ősztől Szatmáron folytatja színészi pályafutását.
A nyári időszakban sem ülnek tétlenül a figurások, július 31-én a Gyulai Várszínház nyári évadában lesz látható a Portugál című előadás; illetve az augusztus 3–6. közötti Egyfeszt összművészeti fesztivál Színház- és könyvudvarában tevékenykedik a teljes társulat.
Közben elkezdődött a jövő évad első premierjének próbafolyamata, a Nézőművészeti Kft. munkatársaival közösen.

Október 18–31. között pedig a XIV. Nemzetiségi Színházi Kollokviumot szervezik meg

három városban: Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. Az eddigi legnagyobb kollokviumra készülnek, árulta el az igazgató, baszk, tiroli és katalán küldöttség is eljön, a mintegy húsz színházi produkció mellett pedig koncerteket és rengeteg kísérőprogramot is szerveznek. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!