Hirdetés

Kezdődik a vizsga

Ezen a héten zajlik az általános iskolát elvégzett tanulók záróvizsgája, hétfőn a román nyelv- és irodalom próbán kell helytállniuk a fiataloknak. Idén a megmérettetésen szerzett jegyek általánosa adja a középiskolai felvételihez szükséges jegyet, azaz ez dönti el, hogy hol tanulhatnak tovább. Megyénkben közel háromezer tanuló iratkozott be a vizsgára.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kezdődik a vizsga
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A háromhetes tanügyi sztrájk miatt meghosszabbították a vizsgára való iratkozás határidejét, a diákok pénteken kora délutánig nyújthatták be a szükséges dokumentumokat. Demeter Levente főtanfelügyelő tájékoztatása szerint 2823 tanulót regisztráltak, közülük 2437-en magyar tannyelvű iskolában végeztek, ők három tantárgyból írásbeliznek. 
A tanulók saját iskolájukban vizsgáznak, a tantermekben előre kijelölt helyüket 8.30-ig kell elfoglalják, 9 órakor kapják meg a tételeket, amelyek kidolgozására két órájuk van. A szabály szerint csakis kék tintával vagy kék színű golyóstollal írhatnak a vizsgalapra. Az írószeren kívül semmit nem vihetnek be a termekbe, szótárt, számológépet, mobiltelefont sem, aki ezt az előírást megszegi, kizárják a vizsgáról, ebben az esetben 1-est írnak a dolgozatra.
Hátfőn van a román nyelv és irodalom próba, holnap szünet, majd a vizsga szerdán matematika írásbelivel folytatódik, és a kisebbségi nyelvű oktatásban tanulók számára csütörtökön ér véget az anyanyelv vizsgával. 
A sajátos nevelési igényű tanulóknak (akik rendelkeznek ún. CES-es bizonylattal) az esélyegyenlőség jegyében lehetőségük volt különleges feltételek biztosítását kérni, a megyei tanfelügyelőség illetékes bizottsága összesen 75 kérést hagyott jóvá, a legtöbbet tanulási zavar miatt, továbbá a speciális vizsgáztatás lehetőségével látás- és hallászavarral, autisztikus spektrumzavarral, hiperaktivitással élő diákok is élhetnek. A tanfelügyelőség tájékoztatása szerint 69 esetben hagyták jóvá a vizsgára kiszabott idő egy órával való meghosszabbítását, 47 esetben külön teremben vizsgázhat a tanuló, több esetben lediktálják nekik a tételt, vagy éppen digitális eszközt használhatnak a kidolgozáshoz. 
A nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgájának eredményeit június 28-án teszik közzé, aznap és másnap délelőtt nyújthatnak be óvást azok, akik elégedetlenek a jegyekkel. A végleges eredményeket július 4-én hozzák nyilvánosságra. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!