Érdemes türelmesnek lenni

Javában építik a gázhálózatot Madéfalva, Csíkrákos és Csíkcsicsó utcáiban, a Forest Önkormányzati Fejlesztési Társulás pályázattal több mint 40 millió lej támogatást nyert a beruházás kivitelezésére. Már áprilisban elkezdték a munkát, és várhatóan év végéig be is fejezik. Madéfalva polgármestere szerint ez kellemetlenségekkel járhat, forgalmi fennakadásokat okozhat, de a lakosságnak érdemes azokat türelmesen elviselnie.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Érdemes türelmesnek lenni
Az időjárás befolyásolhatja a munkálatok menetét, de remélhetően tartani tudják a szerződésben rögzített határidőt Fotó: László F. Csaba

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere derűlátóan nyilatkozott lapunknak a beruházás időtartamával kapcsolatban: szerinte a kivitelező képes lesz tartani a szerződésben rögzített határidőt. Hozzáfűzte: pillanatnyilag bizakodó e tekintetben, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy az időjárás befolyásolhatja a munkálatok menetét. Az elöljáró, aki a Forest egyesület elnökeként a projekt felelőse is, elmondta: jelenleg az érintett három községben tizennégy helyszínen zajlanak a munkálatok, amelyek áprilisban kezdődtek, és év végéig tartanak. Mint részletezte: összesen 72 kilométer csővezetéket fektetnek le, ez a folyamat zajlik pillanatnyilag, valamint a leágazások elkészítése a házakhoz, telekhatárokig. Amint a beruházásnak ezt a részét befejezik, akkor intelligens, távolról leolvasható fogyasztásmérőket szerelnek fel a háztartásokhoz. Emlékeztetett: a rendszerre való rácsatlakozás költségeit a fogyasztóknak kell állniuk.
A tervek szerint egy nyomáscsökkentő állomást is fognak építeni – a munka elkezdéséhez még néhány engedély érkezésére várnak –, majd amint az elkészül, Csíkborzsova mellett csatlakoztatják az újonnan megépített gázvezeték-hálózatot a Transgaz regionális földgázelosztó állami vállalat tulajdonában levő fővezetékhez.

 Csíkrákos község/Fb
Időszakos kellemetlenséget okoz a beruházás, de megéri


A polgármester jelen állás szerint a 13 százalékos önrész előteremtését látja problémásnak, amelyet a fejlesztési társulás a beruházás megvalósításához saját forrásaiból kell biztosítson. Kifejtette: az önkormányzat azt fontolgatja, hogy hitelt vesz fel, mert a beruházás nem állhat le. Ugyanakkor arra is számítanak, hogy az áfa összegének kifizetését a kormány felvállalja.
Szentes Csaba kitért arra is, hogy a lakosok számára a kivitelezés kellemetlenségekkel, forgalmi akadályokkal jár, ezért kéri a lakosság türelmét és megértését. Kifejtette: végül is a gázhálózat kiépítése az emberek érdekeit szolgálja, és bár az energiaárak nagyban növekedtek az utóbbi időben, a gázhálózatra való rácsatlakozásra, még mindig úgy tűnik, jelentős az igény. Megjegyezte: kényelmes és tiszta energiáról van szó, ugyanakkor a községvezetésnek az a célja, hogy a településen valamennyi energiaforrás elérhető legyen.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!