Eladni bármi áron

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc

Pocsék az élete? Úgy érzi, a betonházak között nem várnak csodák? Komolyan azt gondolja, hogy mi vagyunk az elátkozott nemzedék? Önnek ebben igaza van, de van egy jó hírem: még mindig lehet tökéletes a frizurája! 
Borzasztó reklám lenne a fenti szöveg egy fodrászatnak, igaz? Ezt magam sem gondoltam másként, egészen mostanáig. Azután drámai hirtelenséggel minden megváltozott. Éppen arról beszélgettünk egyik derék kollégámmal, áldott szerencse, hogy létezik jogrendszer és nálunk nincs szabad fegyverviselés, mint az Amerikai Egyesült Államokban, mert beláthatatlan következményei lehetnének, amikor beüt a krach. 
Kollégám hirtelen közölte, hogy rákattintott egy divatosan öltözött hölgy profiljára, ahol a következő szlogen fogadta: „Az élet nem tökéletes, de frizurája még lehet az.” (Angolul eredetiben: Life isn’t perfect, but your hair can be.) 
Ettől mindketten azonnal lefagytunk, mint anno a 98-as Windows. Csak nehezen tudtam magamhoz térni az emberi kreativitás eme rendkívüli megnyilvánulása fölött. Arany János, A walesi bárdok című verse jutott eszembe. Pontosabban annak két sora: „Szó bennszakad, hang fennakad, / Lehellet megszegik”.
Meglehet persze, hogy ezen mégse kellene csodálkoznom, elvégre tényleg olyan korban élünk ezen a sárgolyón, amikor bármi és az ellenkezője is megtörténhet. Elképzeltem, hogy mi lenne, ha dicső fajunkról is készülne ismeretterjesztő természetfilm, természetesen Sir David Attenborough narrációjával. Lelki szemeim előtt megelevenedett a kép, ahogy bemondja a fejezet címét: Kattintott egérkorszak. A világháló elterjedésével az emberiség belépett a kattintott egérkorszakba. Hirtelen olyan mennyiségű információáradat zuhant az emberek nyakába, amely messze meghaladta befogadóképességük határait. Emiatt az ingerküszöbük egyre magasabb lett, olyannyira, hogy csak nagyon erős üzenetekkel tudták a marketinges szakemberek is átütni. A fogyasztók figyelmének megragadásáért olyan ádáz küzdelem alakult ki a közösségi terekben, hogy egészen kétségbeesett próbálkozások is napvilágot láttak. Ezt jól szemlélteti a következő példa: Az élet nem tökéletes, de frizurája még lehet az. Túlságosan is életszerű, igaz? Hiába, minden eladó. Bármi áron. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!