A magyarok sportága?

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc

Amikor felhívott Marschal István, hogy asztali labdarúgótornát szerveznek Csíkszeredában, hirtelen nem tudtam, hová is tenni e sportágat. Rövid beszélgetésünk még jobban elhomályosított, hiszen a köznyelvben gombfociként ismert sportágnak két fontos szakágát kezdte velem ismertetni, de bevallom őszintén, egy adott ponton éreztem, gőzöm sincs egy olyan sportágról, amelynek világranglista-vezetője székely.
Aztán szombaton testközelből tapasztaltam meg, milyen is egy szektorlabda-mérkőzés, ugyanis Marschal István és Kovács Nándor amúgy tét nélküli mérkőzésén végig magyarázták nekem a sportág taktikáját, és igazából megismertem a sportág egyik szakágát, amely a magyarlakta területeken a legnépszerűbb. A 12 érintéses szakág kissé más – mesélte két „rúgás” között Kovács Nándor Európa-bajnok, és nagyon meglepett, amikor azt mondta, Brazíliában tízmillió a leigazolt gombfocisok száma.
Persze kíváncsi voltam, hogy az első, 1962-ben megalkotott szabálykönyv Európából jutott ki Dél-Amerikába, vagy éppen fordítva. A 12 érintéses asztali labdarúgó Európa-bajnok elmondása szerint a brazilok úgy tartják, hogy egy francia mutatta meg nekik a játékot, de Kovács Nándor ezt nem tartja valószínűnek, mivel a sportág Franciaországban nem terjedt el. Szerinte egy magyar „vihette be” Brazíliába az asztali labdarúgást, a szektorlabdát „alakították át” kissé, a 12 érintéses ágazat pedig látványosabb, gyorsabb és sokkal több gól esik. Marschal István a két szakágat az atléták hosszú és rövid távfutásához hasonlította, kiemelve, hogy egy játékos nem feltétlenül jó mindkét szakágban, sőt többnyire csak az egyikre „gyúr” rá. Ezt én is tapasztaltam a Kovács – Marschal meccset nézve, hiszen a Stickbreakers fő pálcatörője rengeteg tanáccsal látta el a 12 érintéses ágazat Európa-bajnokát. A tanácsok hathatósak voltak, hiszen Marschal István végül egygólos vereséget szenvedett az Európa-bajnoktól, ami meglepetésnek számított. Júliusban Szegeden, majd Csíkfalván állnak az asztalokhoz a „gombfocisok”, szeptemberben pedig Balatonalmádiban játszanak a csíki pálcatörők világkupatornán.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!