Trollok

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc

Ma már elkerülhetetlen internetes felület a közösségi média: van, aki munkára, van, aki szórakozásra használja. Életesemények megosztásától a munkahelyi ajánlatokig, eladástól a vásárlásig, kérdésektől a válaszokig majdnem minden témában találhatók információk az arckönyvön. Van, aki komolyan veszi az ott fellelt információkat, van, aki kétségekkel fogadja ezeket, de van, hogy komoly kérdésre komolytalan válaszok érkeznek. Utóbbiakat a trollkodók adják.
A troll egyébként egy misztikus, félelmetes lény, főleg a skandináv mitológiában kapott nagy szerepet. Gonosz, undorító, primitív, de emberszerű elképzelés – legalábbis ezt írja róla az online enciklopédia. A modern világunkban viszont a troll olyan személy, aki provokatív, ingerlő, de kevésbé agresszív, inkább vicces, gúnyolódó, élcelődő, komolyabb témákat vagy személyeket tesz nevetségessé, mindezt az internetes felületeken.
A trollok leggyakrabban a közösségi médiában tevékenykednek, számuk egyre gyarapodik. Mindenhez hozzászólnak, még akkor is, ha fogalmuk sincs a témáról, számukra az a lényeg, hogy írjanak valamit, ami legtöbbször reakciót válthat ki másokból. A trollnak nincs szabadnapja, a nap bármely időszakában tevékeny, sőt egyszerre több témához is hozzászól. Gyakran azokban a közösségi felületen létrehozott csoportokban tevékenykedik, ahol valaki kérdést tesz fel.
Az elmúlt napokban többször jött szembe egy kérdés a közösségi médiában, amelyet hamar „széttrollkodtak”: ajándékként mennyi pénzt szokás manapság adni egy elsőáldozónak, egy végzős diáknak? Nos, a válasz egyszerű is lehetne – azaz családi költségvetéstől függően mennyit bír el a pénztárca –, ám a trollok azon versengenek, ki mekkora ökörséggel tudja tromfolni az előtte hozzászólót. Szegény kérdező, nem elég, hogy halvány gőze sincs arról, hogy újabban melyek az adakozási trendek, gyakorlatilag nevetség tárgyává válik. Elmegy a kedve az ajándékozástól, az internethasználattól, megsértik, megalázzák, kérdésére viszont épelméjű választ nem nagyon kap. Ha ezt szóvá is meri tenni, akkor a trollok igazi céltáblájává válhat.
Természetesen vannak kérdések, amelyekre komoly választ nem minden esetben lehet adni, de nyilvános felületen valakiből gúnyt űzni egyáltalán nem tisztességes. Viszont azt észrevettem, a trollok száma lassan meghaladja a normálisan gondolkodó emberekét.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!