Hirdetés

Fények és árnyak játéka

Újabb arcát mutatta meg Jánosi Antal: az elsősorban grafikusként nevet szerzett képzőművész a fény és az árnyék játékát kiaknázó installációkat állított ki a csíkszeredai Pál Aukciós Ház és Galéria tereiben.

Sarány István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fények és árnyak játéka
Fotó: László F. Csaba

Korábbi tárlatán rajzokat, elsősorban szénrajzokat állított ki a művész ugyanebben a kiállítótérben, amely immár harmadik tárlatának ad otthont.
– Aki emlékszik még a korábbi tárlatomra, a rajzok között már akkor megjelent a felületen egy pár fénypont, és onnan indult a további lépésem – emlékeztetett a művész a tárlatnyitón az előzményekre.
Mint mondta, a fénnyel kezdett foglalkozni: rávetítette egy felületre, majd a színekkel is játszani kezdett. Az installációkat úgy állította össze, hogy a keretekből kivetített színek rávetüljenek a keret által határolt térre, illetve az installáció körüli falfelületre, külön-külön megmutatva azt is, hogy milyen eredménnyel jár a természetes, majd a mesterséges fény használata. Munkáit tökéletesítve LED-szalagokat és színes plexiüveget is használt, s hogy a fények, színek és árnyak játékát teljesebbé tegye, időzítő kapcsolókat is használt.

Jánosi Antal alkotása
Jánosi Antal alkotása

– Hogy milyen kivetülése lesz, azt mindig az oldalrész adja meg – mondta a művész –, kiszámítottam, hogy ki- vagy befelé hogyan vetülnek ezek a fények. Vannak olyan munkák, amelyek csak egy keretből állnak, s a keretből történik a fényvetítés; s vannak olyanok is, amelyeknél hátteret használtam, s meg lehet figyelni, hogy mesterséges fény nélkül mit jelent a fény-árnyék, illetve ha bekapcsolódik a mesterséges fény, mennyire változtatja meg ezt az egyszerű helyzetet, milyen színezetet kap. A látványhoz pedig mindenki hozzáteszi azt, amit gondol – fűzte hozzá a művész.
Az egyik teremben képernyőn látható egy-egy alkotás genezisének folyamata.
A kiállítás déli 1 órától este 6-ig látogatható.

Jánosi Antal alkotása


Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!