Különbségek

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Közeleg a tanév vége, nagyon érződik. Egyre-másra színes programokat szerveznek az iskolák, hol a zöld hét, hol az iskola másképp miatt. Mintha kiengednék kicsit a gőzt a tanárok, a diákok. Látom, hogy sokszor komoly fejtörést okoz a miből hová kérdés a pedagógusoknak. Nem mindenhol van bőséges kínálat a szabad programokra, az utazást nehézkes megoldani, esetleg többe is kerül, mint amit vállalni tudnak a szülők. 
Nagyon kevés intézmény, vállalkozás áll készen arra, hogy többtucatnyi gyereket fogadjon, leállítsa vagy takarékra tegye a működést, termelést arra az időre, amíg egy-egy üzemlátogatás lezajlik. Mégis nem árt időt fordítani a gyerekekre, tapasztalatból mondom. 
Magam is többször vezettem le egy-egy ilyen látogatást, volt pozitív, negatív élményem is, s volt, amikor teljesen megdöbbentem. Történt ugyanis, hogy egy látogatóktól zsúfolt időszakban több tucat gyerek érkezett egyszerre, épphogy elfértek. Kollegáimmal napokkal a látogatás előtt töprengtünk, mit is kezdünk negyvenegynéhány gyerekkel, hová zsúfoljuk be őket, hogyan kötjük le a figyelmüket, mi is lesz ebből. Egészen szerény társasággal kellett dolgoznunk, s amint kiderült a kísérő pedagógusoktól, enyhén szólva nem fényűző családok sarjait fogadtuk. A sok gyerek szó nélkül hallgatta végig, amit mondtunk, s csak alig néhányan közülük voltak hajlandók kipróbálni az eszközöket, lehetőségeket. A többiek szó nélkül, meghúzódva várták a program végét. Másnap „elitosztály” gyerekei érkeztek. Folyamatosan kérdeztek, minden bolondságban benne voltak, élvezték a felkínált lehetőségeket. Jól szórakoztunk, valóban.
Nekem mégis a másik csoport maradt meg élénkebben. Azok a gyerekek mintha nem mertek volna reagálni az újra. Volt köztük, aki a tekintetét se emelte föl. Egyazon térségből való, egykorú kisgyerekekről van szó, mégis döbbenetes a különbség a két társaság között. Amelyikük meg se szólal, kínosan vigyáz a berendezésre, eszközökre. A nagyszájú bevállalós lazán beleboltik a kábelekbe, összevissza nyomogat minden elérhető gombot. A vendégfogadó pedig, aki sose tanult pedagógiát, mindkettő esetében kell találjon közös hangot, ha eredményes akar lenni. 
Talán ezért nem is olyan egyszerű hasznos programot találniuk a pedagógusoknak, most már megértem őket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!