Klímaaktivisták zavarták meg a tornát

Az angliai Sheffieldben zajló sznúker-világbajnokság hétfői játéknapját két tüntető zavarta meg, a rendbontók az olajhasználat ellen tüntető Just Stop Oil két aktivistája voltak, egyikük felmászott az asztalra és narancssárga porral terítette be azt.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 2 perc
Klímaaktivisták zavarták meg a tornát
A klímavédelem nevében cselekednek Fotó: snooker.org

Bizarr jelenetek játszódtak le a sheffieldi Crucible Színházban zajló sznúker-vb-n hétfőn, amikor két klímaaktivista a játéktérre rontott. Egyikük Robert Milkins és Joe Perry, másikuk Mark Allen és Fan Zhengyi meccsét zavarta meg. A biztonságiak az egyiket megállították, a másik viszont felmászott az asztalra és egy zacskóból narancsszínű port szórt a posztóra. Az asztalt már nem tudták rendbe hozni, így a Robert Milkins – Joe Perry mérkőzést későbbi időpontra halasztották. A brit bajnok Mark Allen idiótának nevezte a rendbontókat, szerinte biztosan vannak egy sznúkerversenynél jobb helyek arra, hogy kinyilvánítsák a véleményüket.
Kiderült ugyanis, hogy a tüntetők a Just Stop Oil nevű olajhasználat-ellenes szervezet tagjai, akik azt akarják elérni, hogy a brit kormány ne adjon új engedélyeket a fosszilis energiahordozók – gáz, olaj – kitermelésére. Tavaly a francia kerékpáros körversenyen, a Tour de France-on is szerveztek hasonló figyelemfelkeltő akciót, de az angol Premier League meccseit is megzavarják. A klímavédelmi vandálok tehetnek arról is, hogy Botticelli, Leonardo, Raffaello, van Gogh, Monet, Picasso festményeit ételes vagy ragasztós támadás érte az utóbbi időben.
A Just Stop Oil működését részben a Climate Emergency Fund (Klímavészhelyzeti Alap) nevű Los Angeles-i székhelyű szervezet finanszírozza, mely más hasonló szervezeteket is támogat – így az Extinction Rebelliont, vagy a 110 millió dolláros Monet-festmény összekrumplipürézéséért felelős Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) nevű szervezetet is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!