Ősztől visszaváltják az italcsomagolást

Folyamatban van a betétdíjas rendszer kiépítése, az italcsomagolás idén novembertől visszaválthatóvá válik. A környezetőrség Hargita megyében is ellenőrzi az érintett gazdasági szereplőket, hogy eleget tettek-e regisztrálási kötelezettségüknek.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ősztől visszaváltják az italcsomagolást
Betétdíjas göngyöleg. Pénzt ér Fotó: László F. Csaba

Várhatóan idén novem­bertől már pénzért fogják visszaváltani a palackozott italok csomagolóanyagát, a műanyag palackokat, üvegeket és alumíniumdobozokat. A környezetvédelmi minisztérium által bevezetni kívánt betétdíjas rendszer célja, hogy a rengeteg csomagolóanyag ne kerüljön a szemétbe, a vásárlók és forgalmazók érdekeltté váljanak azok visszaváltásában.
A rendszer bevezetését két lépésben valósítják meg. Elsőként a palackozott italok gyártóinak és forgalmazóinak február végéig regisztrálniuk kellett a www.returosgr.ro oldalon. Amennyiben ezt nem tették meg, jelentős – 20 és 40 ezer lej közötti – bírságra számíthatnak.
A gyártókat és forgalmazókat az Országos Környezetőrség ellenőrzi, hogy eleget tettek-e kötelezettségüknek, egyúttal felhívják ismételten a figyelmet arra, hogy akik elmulasztották, vagy nem fejezték be a regisztrációs folyamatot, e mulasztásukat mihamarabb pótolják. Azok a vállalkozók, akik ezután kezdenek el italt gyártani, forgalmazni vagy árulni, szintén kötelesek regisztrálni a RetuRO fentebb említett oldalán. A mulasztók a pénzbírság mellett azt is kockáztatják, hogy a továbbiakban nem gyárthatnak vagy árusíthatnak palackozott italokat.
Második lépésként, várhatóan november 30-tól, a vásárlók 50 banit kapnak vissza, ha műanyag palackot, üveget vagy alumíniumdobozt adnak le bármely hazai boltban. A rendszer a 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú, nem újratölthető csomagolásokra vonatkozik. A felismerhetőség érdekében a termékeket egyedi logóval fogják megjelölni, ezeket bármelyik üzletben vissza lehet váltani, számla felmutatása nélkül is.

László F. Csaba
Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség vezetője lapunk érdeklődésére arról tudott beszámolni, hogy több regisztrációs hiba is történt.
– Számos kereskedő termelőként regisztrált, így ezekben az esetekben tisztázni kell a helyzetet. Többen például elindították a rendszerbe való bejelentkezést, de nem sikerült azt véglegesíteni. Rendezni kell ezeket. Így büntetéseket még nem, de felszólításokat már küldtek. A rendszer kissé nehézkes, most tanulják – jegyezte meg Balla.
Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a betétdíjas rendszerről korábban kifejtette: „A betétdíjas rendszer az elmúlt évek egyik legnagyobb logisztikai beruházása Romániában, amellyel több millió italcsomagolás visszaváltását fogjuk lebonyolítani. Olyan egységes országos rendszert építünk ki, amely által csökkenteni tudjuk a környezetbe jutó szemetet, növeljük a szelektív hulladékgyűjtés arányát és az újrahasznosítás mértékét is. Ezért is fontos, hogy a kisboltoktól a nagyáruházakig, az ásványvízgyártóktól a vendéglátóhelyekig, minden palackozott vizet, üdítőitalt, sört, bort, szeszes italokat gyártó és árusító vállalkozás regisztráljon a betétdíjas rendszer működtetőjénél.”



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!