Hirdetés

Bevezető a művészeti oktatásba

Tizenegyedik alkalommal tartott alternatív képzőművészeti tehetséggondozó programot a Pro Terra Alapítvány Gyergyószentmiklóson. A Gyermekek Házában tartott foglalkozásokon a csíkszeredai és székelyudvarhelyi művészeti szakközépiskolák szaktanárai tartották a képzéseket, megadva a részt vevő diákoknak a felvételihez szükséges alapokat.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Bevezető a művészeti oktatásba
Művészetibe készülő diákok képzése Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A február 25. és április 1. közötti időszakban nyolc résztvevővel zajlott a Pro Terra Alapítvány hiánypótló tehetséggondozó programja: a szombati alkalmakon a diákokat Váncsa Mónika festőművész, Lakatos Gabriella és Siklódy Ferenc grafikusok vezették be a különböző festészeti és grafikai technikák alapjaiba.
– Az első foglalkozás feladata egy szigorúan értelmezett felvételi feladat, a munkafolyamat és az értékelés lépéseinek ismertetése, a részműveletek áttekintése, elméletének ismertetése és gyakorlatba való átültetése volt. A gyerekek gyakorolhatták az előző foglalkozásokon megismert komponálási, szerkesztési, tónusozási technikákat, a térbeli gondolkodás és a téridomok síkra való átértelmezésének gyakorlatát. A második foglalkozáson elmélyítettük az új ismereteket, nagyobb hangsúllyal a rendelkezésre álló rajzi eszközökkel való megjelenítésre – ismertette az általa vezetett foglalkozásokat Lakatos Gabriella grafikus, a Palló Imre Művészeti Szaklíceum tanára a tehetséggondozó zárókiállításán. Hozzátette: a huszonegyedik században a kreativitás, a művészetek, az érzelmi intelligencia előtérbe kerülésével lesz létjogosultsága a művészeti oktatásnak. 
A Pro Terra Alapítvány több mint egy évtizede, hiánypótló képzésként szervezi meg a művészeti középiskolákba készülő diákoknak szóló tehetséggondozó programját. 
Az idei képzés tapasztalata, hogy a betervezett hat alkalom kevésnek bizonyult, hiszen a formával, mintázással nem volt idő foglalkozni, így ha esélyünk adódik jövőre is pályázni, mindenképpen figyelembe vesszük a szaktanárok meglátásait és bővítjük a programot, akár szobrászati ismeretekkel is, hiszen továbbra is egyedülálló, hiánypótló szaktudás-átadásról szól – összegzett Szőcs Zsuzsánna programfelelős. 
A művészeti foglalkozásokat az alapítvánnyal partnerségben a gyergyószentmiklósi Gyermekek Háza szervezte, az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!