Indul a száguldó cirkusz!

A Forma–1-es világbajnokság történetének leghosszabb idénye vár idén a pilótákra, ugyanis rekordot jelentő 23 futamból áll a szezon. Így a megszokotthoz képest korábban szabadul el az őrület: vasárnap elrajtol az idény Bahreinben, az utolsó versenyt pedig no­­vember 26-án rendezik Abu-Dzabiban.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 3 perc
Indul a száguldó cirkusz!
Idén is Bahreinben startol el pontvadászat Fotó: NSO/ archív

Az idei évre eredetileg 24 futammal tervezett a Forma–1, ám a Kínai Nagydíjat az ország járványügyi szabályozása miatt még tavaly lefújták. Helyettes nem lesz, ám a versenynaptár így is rekordhosszú, hiszen sosem rendeztek még egy éven belül 23 versenyt. Az idény a megszokottnál korábban, vasárnap indul Bahreinben, és november végén zárul Abu-Dzabiban.
A Magyar Nagydíj a szokásosnál korábban lesz, a mogyoródi futamot a július 23-i hétvégén rendezik, a nyári szünetre ezúttal nem innen, hanem az egy héttel későbbi Belga Nagydíjról vonul majd el a mezőny. Idén egy harmadik amerikai helyszín is becsatlakozik a száguldó cirkuszba: Austin és Miami mellett Las Vegas is otthont ad egy futamnak. A 6,12 kilométeres, 14 kanyarból álló utcai ringen villanyfényes verseny jön novemberben, ráadásul szombaton, hiszen az helyi idő szerint 22 órakor kezdődik.
Nem számít újoncnak, de visszatérő pálya a naptárban Katar. A sorozatot először 2021-ben vendégül látó Lusailban lévő versenypálya a focivébé miatt hagyta ki 2022-t, idéntől viszont állandó állomása lesz a bajnokságnak. A programból ezzel párhuzamosan kihullott Franciaország. Le Castellet abban reménykedhet, hogy később egy másik helyszínnel évenkénti váltásban még visszakerülhet a naptárba.

A változások

A sportágban két éve van jelen a sprintfutam, szezononként három kvalifikációs versenyhétvégét rendeztek, idén viszont már hat lesz belőle: az azeri, az osztrák, a belga, a katari, az amerikai és a brazil nagydíjon lesz jelen ez a formátum. A duplázással az idény során szerezhető pontok száma is növekszik, 24 egységgel.
Nagy volt a mozgolódás a pilóták között, mindössze négy csapat vág neki a tavalyi idényhez képest változatlan felállással: az Alfa Romeo, a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull. A tavalyi névsorhoz képest idén nem találkozhatunk Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Mick Schumacher és Nicholas Latifi nevével. A listában viszont ismét ott van Nico Hülkenberg (Haas), aki két idény kihagyás után tér vissza az F1-be, ezenkívül három újoncot is láthatunk majd Oscar Piastri (McLaren), Nyck de Vries (AlphaTauri) és Logan Sargeant (Williams) személyében.
Nem marad más hátra, mint remélni, hogy az új Forma—1-es idény újfent rengeteg izgalmat és látványos versenyeket hoz majd a vasárnapjainkba.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!