Ha már a robot prédikál...

Demeter Adél-Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Mesterséges intelligencia írta a prédikációt a vasárnapi istentiszteletre a magyarországi Dömösön. A pap szerint bárki hirdetheti Isten igéjét, ezért letesztelte a virtuális robotot. Megmosolyogtató eset, bár sokszor irtózunk az emberi munka mellőzésétől.
A gyárakban, nagyvállalkozásoknál többnyire már gépekkel és mechanikus eszközökkel helyettesítik a kétkezi munkást. Szűk környezetünkben, Székelyföldön nem egy kommunista időkből ránk maradt textilgyár, varroda zárt be, vagy építette le alkalmazottainak számát az elmúlt három-négy évben. A kézműves termékek megmaradtak luxusnak – a hétköznapi ember egy kézzel varrt bőrkabátot, fából készített játékot nem igazán engedhet meg magának, viszont a piac fenntartja mindkét termelőt, az olcsóbb sorozatgyártmány is elfogy, de azért igényt tartunk a saját tervezésű kelmékre is.  
A magyarországi eset mégis különleges, hiszen rámutat: az innovatív technológia szellemi terméket is gyárt már. Különösen érdekes, hogy egy tavalyi felmérés szerint a legnagyobb presztízsnek a papok – és természetesen a tűzoltók – örvendenek. Nagy átlagban az ő munkájukat értékelik a legjobban és tartják a legkevésbé helyettesíthetőnek. Így adódik a kérdés: feleslegessé válhat a közeljövőben a szöveggel és Istennel foglalkozók munkaköre? A kérdés maga után vonja, hogy a szépíró, s ne adj’ isten, a ranglétra alján álló újságíró feladata is egy gombnyomással pótolható lehet hamarosan? A kérdést egyelőre könnyedén megválaszolhatjuk, hiszen az így gyártott szövegek egyelőre messzemenően nem tökéletesek. Viszont a folyamat hatása egyértelműen érződik a munkapiacon. Szinte kivétel nélkül a diplomások és a szakképzettek állnak az alulfizetettek listája élén. Kevesen keresnek jól mifelénk, de aki mégis, az több lábon él.
Szellemi munkát nem a pénz miatt vállalunk. Pénzért senki nem olvas könyvet, de nem is ír. Egyik pap sem a jó fizetés miatt választja az egyházi életet. A pszichológus, a tanár, a szociológus, ápoló és asszisztens nem tudni, miért dönt a szakma mellett. Hivatástudatból? A saját adottságai szerint? Egy biztos: a mesterséges intelligencia már fogalomként is riasztó lehet mindannyiuknak. Pótolni mindenkit lehet, de a tudás maradjon megfizethetetlen. Talán ezért nem is fizetik agyon.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!