A legjobbat adni az Úristennek

Korszerűsítési munkálatok kezdődtek a bikafalvi református templomon. Első körben a torony újul meg, de az isteni hajlék teljes felújítása a fő cél.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
A legjobbat adni az Úristennek
Elkezdődött a munka. Egyelőre a torony újul meg Fotó: Hodgyai István

A 2005-ös árvíz a bikafalvi református templomot is érintette, amely után egy komolyabb, sürgősségi beavatkozásra volt szükség az épületen. Ám nem mindent szakszerűen végeztek, ezért teljes felújításra van szükség ahhoz, hogy ismét rendeltetésének megfelelően lehessen használni az épületet – mondta Bardócz Csaba református lelkész. Megjegyezte: az árvíz következtében salétromosodás és penész is megjelent a falakon, amelyekkel ma is küzdenek. A torony pléhvel födött részén több helyen is lyukak jelentek meg, így a faszerkezet is sérült a behulló csapadék miatt, éppen ezért döntöttek a felújítás mellett.
– Felkértünk egy szakembert, hogy vizsgálja meg a templomunkat, és adjon nekünk tanácsot, hogy mit tegyük – közölte a lelkész.
Elmondta, a székelyudvarhelyi Várday Zsoltra esett a választásunk, az ő tanácsai, tervei alapján kezdtek a munkának. A templom felújításának támogatásáért a magyar kormányhoz fordultak, és némi huzavona után végül nyertes lett a pályázatuk. 15 millió forintot sikerült elnyerniük, ami akkor 2020-bn úgy tűnt, hogy elég lesz az egész templom felújítására.
– Az időközben bekövetkező pénzhígulás miatt rájöttünk, hogy mégsem lesz kivitelezhető a teljes felújítás, ezért úgy döntöttünk, hogy első körben a torony tetőszerkezetét javítjuk meg, illetve kicseréljük a villámhárítót, egy mai szabványoknak megfelelőre, és a harangot automatizáljuk – sorolta a lelkész.
A tornyot január elején állványozták fel és kezdődött el a munka. A bádog lemezeket rézre cserélik, hiszen ez az anyag jóval időtállóbb, mint a pléh. 
– Jelen pillanatban, ismereteink szerint ez a legtartósabb anyag, és mivel hosszú távra tervezünk, ezért döntöttünk e mellett, így reméljük kétszáz évig nem lesz vele gond – mondta a lelkész.
Rámutatott: a harang automatizálása már megtörtént, amelyre igencsak nagy szükség volt, hiszen pl. temetésekkor telefonon kellett hívni a harangozókat, hogy mikor kezdjék, és mikor hagyják abba, és mivel a térerő sem a legjobb a településen, sokszor igencsak nehéz volt ez a folyamat. A villámhárító cseréjét a torony befejezése után valósítják meg, a munkálatok legvégén pedig a toronytesten is kijavítják a hibákat.
Bardócz Csaba azt is elmondta, további anyagi forrásokat keresnek a jövőben ahhoz, hogy a templom teljes felújítása megvalósulhasson. Megnyitnák a nyugati falon lévő egykori kijáratot a torony irányába, ami szellőzés és tűzvédelmi szempontból is igen fontos, és jót tesz majd az épületnek, hiszen penészednek a falak. Ezért a talajból származó nedvességet, a felszíni vizek jó elvezetését is meg kell oldják, de a teljes tetőszerkezetet, a nyílászárókat és a fűtéshálózatot is korszerűsítenék a jövőben. A lelkész kiemelte, jelenleg a tatarozásra vonatkozó teljes dokumentáció elkészítésén dolgoznak, hogy amint anyagi forrásokhoz jutnak, hozzá is foghassanak a munkának a kész tervek alapján. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!