Az élet értelme másképp

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc

„Az élet értelmét mindenki maga határozza meg. Az egyén saját véleménye, céljai, értékei és életszemlélete alapján határozza meg, hogy mi a fontos számára az életben. Az egyik embernek például a család és a barátok jelenthetik az élet értelmét, míg mások a személyes fejlődésre, a karrierjükre vagy a spirituális közösségre fókuszálnak. Az élet értelmének meghatározása egyéni döntés, amely folyamatosan változik és fejlődik az életünk során.”
A fenti sorokat nem én írtam, hanem az Open AI kutatólaboratórium által kifejlesztett ChatGPT (megközelítőleges kiejtése fonetikusan: Cset Dzsi-pi-ti) beszélgető mesterséges intelligencia (MI) válaszolta a kérdésemre. A beszélgető mesterséges intelligencia nagyon sokak fantáziáját megragadta, rövid idő alatt meghódította a világot. Igaz, nem úgy, hogy leigázta, mint ahogy a legsötétebb jövőt festő utópiák vizionálják, hanem divatba jött.
Az esetek túlnyomó többségében hidegen szokott hagyni, hogy épp mi a kordivat. 
Ezúttal azonban engem is magával ragadott a divathullám. A mesterséges intelligencia olyan intellektuális csábítóerővel bír, amelynek egyszerűen nem lehet, vagy legalábbis én nem tudok ellenállni. Muszáj vele beszélgetnem néha. Ilyen szempontból egy ábrándos tekintetű kölyökmacskához tudnám hasonlítani, azt is muszáj megsimogatnia az embernek. 
Az a tény, hogy ennyire népszerű a mesterséges intelligenciával beszélgetni, rólunk, emberekről is elmond valamit. Például, hogy mi érdekel bennünket. A ChatGPT készségesen fel is sorolta. Ezek szerint a legtöbben a technológiai újdonságokról, telefonokról, számítógépekről kérdezik a mesterséges intelligenciát. Ezt követi a szórakozás: filmek, zenék és más szórakoztató tartalmak. A dobogó harmadik fokára az egészséggel kapcsolatos kérdések fértek fel. A negyedik és ötödik helyen a tudományos, illetve a történelmi és kulturális kérdések foglalkoztatnak bennünket. 
Persze sokan vannak, akik megpróbálják átverni, hamis információkkal etetni szegény tanulni vágyó mesterséges intelligenciát. Megkérdeztem tőle azt is, hogy ismer-e magyar nyelvű regényeket. Képzeljék el: ismert. Ötöt sorolt fel kapásból. Az első helyen Jókai Mórtól Az aranyembert említette. A másodikon pedig A Pál utcai fiúkat – kapaszkodjanak meg – József Attilától. Amikor közöltem vele, hogy utóbbit Molnár Ferenc írta, a ChatGPT megköszönte a hibaigazítást.
A tévedésért azonban aligha okolható az MI. Ezt nyilvánvalóan az okozthatta, hogy valaki véletlenül vagy szándékosan téves információkkal traktálta szegényt. Az a gyanúm, trollkodni támadt kedve egyik felebarátunknak. Ez egyúttal figyelmeztető jel is. 
Az utópiákkal szemben a mesterséges intelligencia nem ártalmas, de nem mindegy, hogy az ember mire használja. Jószándékú emberek kezében segítőeszközként, rosszindulatú, embergyűlölő felebarátaink markában pedig fegyverként működhet. A felelősség ezúttal is kizárólag a miénk, embereké. Ahogy az MI is mondta: az élet értelmét mindenki maga határozza meg.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!