Nem kevés bonyodalommal jár

Elkészült Gyer­gyó­cso­ma­fal­va utcánkénti új­ra­szá­mo­zá­sá­nak terve: a törvény által kötelezett in­téz­ke­dést közvitára bocsátot­ták, a lakók február közepéig tehetik meg a módosításokkal kapcsolatos észrevételeiket. A környező gyer­gyói települések közül Gyer­gyó­al­faluban és Or­otván történt meg nemrég a házszámcsere, Gyer­gyó­szár­he­gyen még csak tervezik megvalósítani.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem kevés bonyodalommal jár
Érvénytelenné válnak a régi házszámok Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Gyergyócsomafalván az utcák új névjegyzékét 2021-ben fogadta el a helyi tanács, a ha­tá­ro­zat jóváhagyását az ut­ca­fó­rumokon való egyeztetés, a lakók javaslatainak fi­gyelembevétele és közvita előzte meg. A beérkezett javaslatok alapján az önkormányzati testület rábólintott az új utcanevekre, amit most az ingatlanok újraszámozása követ.

– A beérkezett észrevételek, javaslatok alapján pár utcanév változott, illetve két esetben a régi nevére módosítottuk a neveket, így lett Borvíz utca, Átkötő utca, Tűzoltók utca, Vízimalom utca, valamint hivatalosítottuk a Kossuth Lajos és a Borsos Miklós tér nevét. Emellett régi elnevezését kapta vissza a Benes és a Tőkék utcája, továbbá hivatalos lett a Korposszeg elnevezés is

– mondta el érdeklődésünkre Márton László Szilárd polgármester, hozzátéve, hogy a házszámozás kapcsán az utcák megnevezését is lehet még módosítani, ha az ott lakók indítványozzák.
Az új utcanévjegyzék kapcsán a prefektusi hivatal kérése értelmében minden olyan nevet, amelynek van román megfelelője, le kell fordítani, és hivatalos iratokon így kell feltüntetni.
Márton László Szilárd elmondása szerint korábban már újraszámozták a települést 1-től 1700-ig, kisebb változtatásokkal, de a prefektusi hivatal a törvény szerinti, utcánkénti számozást kéri az önkormányzatoktól, így ezt a korábbi változatot nem fogadták el.
A község utcánkénti újraszámozásának terve megtekinthető a polgármesteri hivatalban, további információval az urbanisztikai osztályon szolgálnak: a helyi tanács a február 14-i  soros ülésén vitatja meg a témát, ezért eddig az időpontig várják az észrevételeket. 
Az újraszámozást egy sor kötelező eljárás követi majd: a lakóknak minden hivatalos iratot ki kell cserélniük, így a személyazonossági igazolvány mellett esetenként a telekkönyvet, a gépjárművek forgalmi engedélyét és törzskönyvét, valamint vállalkozások esetében az alapító okiratot.
Gyergyóalfaluban 2022-ben végezték el az ingatlanok újraszámozását és azoknak az utcanevek országos elektronikus jegyzékébe való feltöltését; Gyer­gyó­dit­ró­ban már kezdetektől ezzel a rend­szerrel nevezték el az utcákat, csupán a közigazgatásilag hozzá tartozó Orotván kellett utcaneveket és új számokat létrehozni. Gyer­gyó­re­me­tén jóval korábban, 2001-ben hajtották ezt végre, míg Gyer­gyószárhegyen most tervezik.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!