Zöld út az Erste Ligába

Alexandru Hălăuca irányíthatja továbbra is a honi jégkorongéletet | Fotó: Pál Zoltán / Archív

Maradt minden a régiben. Röviden ennyi a Román Jégkorong-szövetség tisztújító közgyűlésének végeredménye. A székelyföldi klubok azonban részsikereket elértek, annak ellenére, hogy nagy hátrányból indultak. Az Erste Liga-indulás legalább megvan.

Több mint négyórás eseménysorozat után véget ért a Román Jégkorong-szövetség tisztújító közgyűlése, ahol, amint azt borítékolni lehetett, nem történt váltás. Egyrészt azért, mert a jelenlegi vezetőség ellen induló székelyföldi tömörülés iratcsomóit kivágták, másrészt, mert a régió klubjainak szavazati jogait megvonták a hátralékok – nem tartották be a Covid-protokollt, állítólag – be nem fizetése okán.
A közgyűlést viszont megelőzte egy újabb Szövetségi Büró, ahol a szavazattal bíró klubok listáját vették át újból. A székelyföldi klubok, akik a hátralékok befizetésére az elmúlt napokban kapták meg a számlákat, bár kifizették a tartozásukat, nem engedték szavazni. Egy gyergyói klubot – Gyergyószentmiklósi SK – vettek vissza a szavazatra jogosultak körébe. A rostán további öt klub akadt fenn, végül 13 klubot és egyesületet engedtek szavazni.
A közgyűlést megelőzően nagy meglepetésére a pulpitusról a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, Gheorghe Simion szólalt fel, aki megígérte, hogy Bukarestben több jégpályát is fognak építeni… Hogy mit keresett ott?
A választásokon, amint az várható volt, Alexandru Hălăuca elnöki posztja nem forgott veszélyben. Ugyanakkor az alelnöki tisztségre pályázó Emilian Cernica, valamint a Szövetségi Büró tagjára igényt tartó Anghel Robert Ciprian jelölését kivágták, hiszen büntetett előéletűek, amint azt a székelyföldi klubok bebizonyították. Részsiker, hogy a gyergyói Cosztin Árpád, akinek jelentkezését korábban érvénytelenítették, bekerült a Fellebbviteli Bizottságba.
Nagy Attila, aki a székelyföldi, brassói és galaci klubok jelöltjeként indult volna elnöknek, ám jelölését érvénytelenítették, lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy óriási csalásnak lehettek szemtanúi. „Jogi úton fogjuk megtámadni a választásokat. Gyakorlatilag mindenben ellehetetlenítettek. Ugyanakkor szeretném megköszönni a támogatást, amit kaptam az elmúlt időszakban. Ígérem, folytatjuk!” – fogalmazott Nagy Attila.
A tisztújító közgyűlést követően újabb szövetségi Büró ülésre került sor, ahol terítékre került a Brassói Corona, a Csíkszeredai Sportklub, a Gyergyói HK, valamint az ifi és női csapatok elengedése, hogy a magyar bajnokságban is szerepelhessenek. Minden klub zöld utat kapott.

Darvas Attila

: an accessible web community