Zöld péntek program

A környezettudatos közlekedés népszerűsítése érdekében a környezetvédelmi minisztérium „zöld péntek” elnevezésű programot indít, amely arra ösztönzi az autósokat, hogy péntekenként környezetkímélő járműveket használjanak – jelentette be tegnap Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Ez egy kampány lesz, amely a társadalom környezettudatosságát erősítené – mondta. Egyik hosszú távú célkitűzése rávenni a rendszerint autóval közlekedőket, hogy péntekenként kerékpárt, elektromos rollert, közösségi közlekedési eszközt használjanak, vagy gyalog közlekedjenek Tánczos Barna szerint elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségeit és alkalmazottait szólítja meg a kezdeményezés, de a magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását is célul tűzték ki. Közölte, hogy első lépésben egyebek mellett az államelnöki hivatal, a kormányhivatalok és a nagyvárosok helyi önkormányzatai csatlakoznak a kampányhoz.
Hozzátette, hogy várhatóan minden romániai közintézményben négyből legalább egy alkalmazott péntekenként autó helyett más közlekedési eszközt választ. A program részeként továbbá biciklitartókat és elektromos töltőállomásokat helyeznek el közintézményeknél, emellett a közösségi közlekedést országosan díjmentessé tennék pénteken, de a közösségi közlekedés villamosítását is tervezik. A szaktárca közölte, hogy a közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik, egy ember átlagosan több mint 7000 kilogramm szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsija használatával.
– Fontos, hogy megtegyük az első lépést a változás felé, erre a változásra szeretnénk meghívni országunk lakosságát. A kezdeményezést a kabinet a nyugati országok – Belgium, Hollandia és Franciaország – mintájára dolgozta ki – fűzte hozzá Tán-
czos Barna.

HN-információ

: an accessible web community