Vona előadása és az autonómia témája vonzott többeket

Vona Gábor a 11. EMI-táborban. Mondandóját sokan hallgatták Fotó: EMI

Előadásaival, különféle foglalkozásaival és koncertjeivel sokakat vonzott a 11. EMI-tábor. Legtöbben Vona Gábor Jobbik-elnök gondolataira voltak kíváncsiak, de az autonómia kérdése kapcsán tartott beszélgetések is népszerűek voltak.

Vona Gábor a 11. EMI-táborban. Mondandóját sokan hallgatták Fotó: EMI
Vona Gábor a 11. EMI-táborban. Mondandóját sokan hallgatták Fotó: EMI

[dropcap]N[/dropcap]agy érdeklődés övezte Vona Gábor Jobbik-elnök előadását, amely során több aktuális téma is szóba került. A pártelnök úgy fogalmazott, a Jobbik életében elérkezett az az idő, amikor „kóstolgatni kell a kormányzás felelősségét”, Vona szerint ugyanis a 2018-as magyarországi választás a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni.

Több százan Vona előadásán
Az Európát érintő jelenlegi problémák kapcsán a Jobbik elnöke azt mondta, az Unió nagy bajban van: a gazdasági helyzet tragikus, nem tud mit kezdeni a válsággal, sem a bevándorlókkal, és nem tudja kezelni az ukrán meg a görög válságot sem. A bevándorlók kapcsán azt mondta, ő maga nem szeretné integrálni őket, de úgy látja, valójában ők sem akarnak integrálódni, hiszen olyan nagy számban érkeznek, hogy meg tudják teremteni a maguk európai közösségeit.
A pódiumbeszélgetésen Szá­vay István, a Jobbik alelnöke azon meggyőződésének adott hangot, hogy Románia egyesülni fog Moldovával az elkövetkező időszakban. Szerinte a két ország egyesülése nem képzelhető el Románia valamilyen szintű föderalizálása nélkül, ez pedig jobb lehetőségeket jelenthet az erdélyi magyarság számára. Szávay kifejtette azt is, véleménye szerint a magyar nemzetpolitika egyik legnagyobb kihívása a nagyvilágban szétszóródott magyar közösségek megtartása.
Vona Gábor azt mondta, a magyar nemzet megmaradásához, megerősödéséhez szükség van egy eredetmítoszra, amelyet a közösség magáénak érez, egy küldetésmítoszra és arra is, hogy az emberek a jelenben jól érezzék magukat. Vona úgy látja, ma egyik sincs meg, és ennek a következménye a magyarok tömeges elvándorlása szülőföldjükről.

Közös érdek az autonómia?
Az erdélyi románok közül egyre többen gondolkodnak hasonlóan, mint az autonómiatörekvéseket támogató magyarok – mondta Mircea Dăian, az Erdélyi Demokratikus Liga alapítója az EMI-táborban tartott előadásán.
Hangsúlyozta, véleménye szerint az erdélyiek összefogására lenne szükség, egy közös pártra, mivel az itt élők problémáit sosem fogják megoldani bukaresti politikusok, de az Európai Unió vezetői sem. Dăian szerint Bukarest kizsákmányolja Erdélyt, éppen ezért van az, hogy az emberek sokat dolgoznak, mégis anyagi problémáik vannak és rengeteg fiatal, értékes ember hagyja el szülőföldjét.
Az autonómia kérdéséről kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyre az erdélyi magyar pártok képviselőit hívták meg, a részt vevő politikusok sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az RMDSZ nem képviseltette magát. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az elmúlt 11 év autonómiatörekvéseire tekintett vissza. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kitért a korrupció kérdésére, hangsúlyozva, nagyon fontos, hogy az erdélyi magyar politikusokat ne lehessen korrupcióval vádolni, mivel ha korrupció van, akkor autonómia nincs. Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke azt mondta, nem lehet magyar jövőről beszélni, ha a magyar pártok vezetői nem ülnek le egy asztalhoz és nem egyeztetik álláspontjukat.

Sátorbontás
Vasárnap éjjel véget értek az EMI-tábor programjai, ma már sátrat bontottak a résztvevők. Mint minden évben, idén sem kerülte el az ellenőrök figyelmét a tábor, a szervezőket és az árusokat is ellenőrizték. A táborozók elmondása szerint egy nap katonai helikopterből is szemügyre vették a rendezvényt.

Lázár Hajnal