Visszatekintő (február 5.)

1969. február 5., szerda

Meddig várjunk? (A gyergyószentmiklósi olvasók egy csoportja) Tudjuk azt, hogy a „Hargita’” napilap a reggeli vonattal, fél kilenckor érkezik Gyergyószentmiklósra. Azt is tudjuk, hogy a Posta terepjárója néhány perc alatt a központban lévő sajtóelosztó osztályra szállítja a lapot. Mégis szemetszúróan gyakran megtörténik, hogy a Hargitát csak a délutáni órákban vásárolhatjuk meg a központi dohányárudákban.

Székelyudvarhely – a számok nyelvén. Míg 1950-ben 32 millió volt a város ipari össztermelésének értéke, ma meghaladja a 416 milliót; A municípium lakossága mind több tartós közszükségleti cikket vásárol. […] A tavaly 459 televíziókészüléket, 979 rádiót, 410 mosógépet, 300 hűtőszekrényt vásároltak a székelyudvarhelyiek; A székelyudvarhelyi műkedvelő művészi csoportok 237-szer léptek a tavaly színpadra.

1989. február 5., vasárnap

Saját alkatrészgyártással, -felújítással, okosan és takarékosan. Minap az Odorheiu Secuiesc-i Cérnagyár igazgatójával beszélgettünk. […] Őszintén szólva nem volt elragadtatva, sőt szkeptikusnak tűnt tavalyi eredményeik fölött. […] Kevés nemcsak a megyénkben, hanem az iparágban is az olyan vállalat, amely annyi saját cserealkatrészt gyártana, újítana fel, vagy asszimilálna, mint a cérnagyári szakemberek.

1999. február 5., péntek

Tanácskoznak az áramszolgáltatók. Hargita megye beruházási tervei a jelenlegi számadatok ismeretében egyelőre túlméretezettek.

Tehenészek szervezkedése. Nem tudni, mikor jön el az ideje annak, hogy ne a böllér, a tejporgyárak, illetve a korszerű húsüzemek szabjanak törvényt, hanem azok, akik az állatot tartják akkor, amikor húsárakról, tejárakról van szó.

2004. február 5., csütörtök

Olvad a hó, víz alatt a város. A múlt héten bobpályához hasonlították Csíkszereda útjait, a járdákon pedig bokáig ért a lesózott, fellazult hó. […] Na de örüljünk, az utóbbi napokban megváltozott a helyzet. […] Jött a felmelegedés. Akárcsak a januári nagy havazás, ez is meglepte, teljesen felkészületlenül érte az illetékeseket.

Összeállította: Kovács Hont Imre